GLUMAC GODINE VLADIMIR GVOJIĆ:
MISLIM DA BIH SAGOREO

U svojoj trinaest godina dugoj karijeri glumac Vladimir Gvojić (30) imao je istovremeno i previše i premalo uloga. Previše je igrao u kratkim, uglavnom studentskim, filmovima, a premalo u ostvarenjima koja su imala svoj život u bioskopima i na televiziji. Ostvario je, možda, i više od pedeset uloga u kratkim filmovima. Ponekad ih je snimio i po nekoliko godišnje.

Profesori različitih akademija bi se, kada spaze Vladimira u hodniku škole, uhvatili za glavu i uz osmeh mu dobacili: Opet ti, u svakom filmu mojih studenata si uvek ti“! Prava „studentska majka“. Gvojić nikada nije odbio da pomogne budućim rediteljima, uvek besplatno i uvek spreman da ispuni sve njihove zahteve. Biće zanimljivo videti hoće li mu se svi oni jednom, u budućnosti, odužiti kada budu snimali svoje prave filmove, sa pravim novcem – hoće li pozvati Gvojića i dati mu ulogu? I honorar.

Sa druge strane, široj publici je ostao prilično nepoznat i zato su svi bili iznenađeni kada je na nedavno završenom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu prvu nagradu „Cara Konstantina“ dobio upravo Vladimir Gvojić. Priznanje mu je donela glavna uloga u filmu „A.S. (25)“ rediteljke Milene Grujić. I više od zanimanja za talenat i karijeru samog glumca, medije je interesovao samo jedan kuriozitet, da je Gvojić glumac bez glumačke škole, i da je kao takav u dugoj istoriji ovog festivala tek drugi koji proglašen najboljim glumcem, a da nije imao diplomu neke akademije! Do sada je to pošlo za rukom samo Pavlu Vuisiću, i to dva puta (1969. i 1977.)

Koliko god Vladimir do sada bio nevidljiv većem broju gledalaca i nezanimljiv medijima, on je već imao svoje zvezdane trenutke: dva puta je kao najbolji glumac kratkih filmova pobeđivao na „Bašta Festu“ u Bajinoj Bašti: najpre 2014. sa delima „Izgledaš do jaja kada sam odvaljen“ Luke Bursaća i „Koža će nam postati siva“ Ivana Bakrača, a potom i 2016. kada je opet bio sa dva filma u konkurenciji („Grad“ Maše Šarović i „Fajront“ Milene Grujić). Pritom, iskusniji kritičari su već zapazili i Gvojićeve epizodne role u ostvarenjima „Klip“ Maje Miloš, i „Tmina“ i „Afterparti“ Luke Bursaća.

Odrastao u radničkoj porodici (majka medicinski laborant, otac visinski radnik i fotograf, sestra master violončela – „na nju smo svi u porodici najponosniji“, dodaje ponosni brat), Vlada je oduvek znao da će biti glumac:

Piše Srđan JOKANOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju