Тајна крвавог Месеца
МИСТЕРИЈА КРАЉЕВСТВА ЧИМОР

У некадашњем краљевству Чимор, које се налазило на северозападној обали данашњег Перуа, откривена је необична гробница. Пронађене су кости неколико стотина деце, као и лама који су, очигледно, ритуално убијени током церемоније приношења жртви божанствима народа Чиму. Због чега су људи и животиње жртвовани? Како се то догодило? То су само нека питања на које је одговоре пронашао међународни тим научника запутивши се у Анде, планински масив Јужне Америке где је вековима владала моћна цивилизација, пре него што су их освојиле Инке.

Чимор је било највеће краљевство на Андима које је трајало пет векова пре него што су га 1470. освојиле Инке. Оно се протезало уским појасом поред обале Тихог океана у правцу север-југ, али тај приобални појас био је веома дуг – читавих хиљаду и триста километара! Имали су и престоницу Чан-Чан где је живело око двадесет и шест хиљада људи и у којој је и пронађен овај жртвеник.

Не постоји друга цивилизација на планети у којој су пронађени докази тако масовног жртвовања деце и животиња. Иако се о племену Чима зна мало, ипак имамо податке да је њихово краљевство имало хијерархију власти, да је било централизовано и да се великим простором управљало из главног града Чан-Чана којим је доминирало десет великих палата, највећих грађевина у целој Јужној Америци. Биле су изграђене од блата, али из њих су се ширили моћ и утицај.

Тај утицај долазио је од школованих људи и грађевинских радника који су осмислили сложени иригациони систем помоћу кога су „укротили“ пустињу и од ње начинили плодне њиве и ливаде. Док је већина других племена живела од лова и риболова, Чими народ су својим активностима додали и земљорадњу и сточарство. У оквиру богатог краљевства развијала се и разноврсна уметност, као и бројни занати. Постојао је и својеврстан кастински систем одређен према занатима: породица која се бавила једном врстом посла (израда бојених тканина, грнчарија, скупљање воћа, земљорадња…) заувек се тиме бавила. Необична грнчарија била је, углавном, црне боје, прављена у облику животиња или обичних тањира који су уместо поклопца имали седећу људску фигуру. Чиму су имали одећу живописних боја коју су красили и детаљи од перја, шкољки или племенитих метала.

Па, како је могуће да су тако напредни мозгови могли да дођу на идеју да побију толико своје деце и животиња? Којим боговима су их понудили и зашто? За разлику од већине других цивилизација са масива Анда, Чиму су обожавали Месец као божанство. Веровали су да је Месец много моћнији од Сунца зато што га је могуће видети и дању и ноћу и имао је везе са плимом и осеком и родом њихових драгоцених ораница и воћњака. Том Месецу подношене су жртве у облику шкољки, драгог камења и деце, али – да ли је овде о томе реч? Чиму су обожавали и Сунце и Море, а сваки део краљевства имао је и своја посебна божанства, готово као крсну славу те области.

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању