“Царска бара” казнила принчеве
МИСТИЧНА СРБИЈА

Природне вредности Специјалног резервата природе “Царска бара”

високо су оцењене због постојања око 500 биљних врста, 239 врста птица (од којих се свих осам европских врста чапљи гнезде на овом простору), 20 врста риба, као и 30 врста сисара ретких за ово подручје (видра, текуница, шумска-мрка волухарица, дивља мачка…). Од посебног значаја су и рибњачка језера која се налазе између два заштићена природна добра.

Једна легенда каже да је бара име добила по богатству птица и разноврсности водених биљака и животиња, односно по свом “царском“ пределу од којег застаје дах. Друга пак да је аустоугарски престолонаследник Франц Фердинанд радо ловио на просторима ове баре, када је био гост тадашњих власника Каштела Ечка, породице Лазар, те је једна од претпоставки да је због тога и добила име “Царска”.

Прича се да он није био једини племићке крви који је посећивао овдашња ловишта, а занимљиво је да су сви који су овде ловили на крају трагично страдали. За принца Фердинанда знамо како је завршио, док су принца Рудолфа, док је ручао са љубавницом Маријом Вечером, убили политички неистомишљеници. И Јанош Лукач, син Лазара Лукача који је купио овај део Баната 1781. године на лицитацији у Бечу, страдао је у двобоју бранећи част једне даме. Зато, боље је овде не ловити, сем камером или фотоапаратом.

Живописни барски предели опасани врбацима, простиру се свуда около, облаци се огледају у води, делови обрасли у трску и рогоз, понека жабица на локвању или барска корњача на деблу (она је највећи пречистач у резервату, јер једе угинулу рибу), безазлена змија белоушка и лепи вилин коњиц, све доприноси томе да се осетимо као део природе. И то оне чисте, нетакнуте, јер овде је строго забрањено убити животињу или уништити биљку.