Жељна загрљаја
МИТ О ЛЕДИ ДИ

Слава је као митски змај. Ми га хранимо невиним жртвама, а да ли је икада постојала недужнија жртва од принцезе Дајане?

Од тренутка када се први пут појавила у Нетфликовој серији „Круна” Питера Моргана, неспретна шеснаестогодишњакиња са лицем супермодела које вири иза маске костима ученице, снага једног мита улази у серију: „Ах, коначно је ту”, сви смо коментарисала док смо гледали четврту и пету сезону. Стигла је принцеза Дајана, која ће освојити нацију, раздвојити Виндсоре, и умрети млада и лепа у трагичној драми јурњаве по париским улицама у загрљају (погрешног) човека ког је тек заволела.

Чекали смо да се Дајана појави и допуни серију скандал ефектом. И, што је најважније, чекали смо тренутак у ком ћемо видети њену погибију, како бисмо задовољили изопачености „друштва спектакла” у ком живимо, а које је прецизно описао француски филозоф Ги Дебор. Њена смрт је била толико драматична да би серија без приказивања догађаја тог 31. августа 1997. године била непотпуна. Шта је, на крају крајева, био филм „Краљица” из 2006. године који је такође написао Питер Морган и који се дешава у данима након саобраћајне несреће у којој је Дајана погинула — ако не најава о намерама да је њена смрт тренутак који мора да буде неизбежан врхунац серије?

„Круна” приказује снимак за снимком те кобне ноћи како је Дајана улазила на задње седиште црног мерцедеса свог љубавника Додија ал Фаједа, снимак за снимком на којем је папараци јуре као звер свој плен, као главно јело британске таблоидне штампе која је плаћала по неколико милион фунти за фотографије пара са њиховог летовања у Сен Тропеу.

Мора да постоји нешто у Дајаниној причи што нам је веома привлачно, јер је тако често помињемо и данас, 26 година после њене смрти. Не само у причи о њој лично, већ и у причама о другим жртвама, другим познатим женама које одговарају архетипу несрећне принцезе. Таква је, на пример, прича о Клеопатри, о Грејс Кели, Мерилин Монро, Бритни Спирс… То је прича о женама звездане моћи, које нису користиле сексепил да би их јавност обожавала већ, напротив, из чисте невиности, а понекад и наивности.

Фотографија која је прославила принцезу Дајану снимљена је када је још била позната само као Дајана Спенсер, пре него што се верила за принца Чарлса. Била је само његова неупадљива нова девојка, она коју су таблоиди назвали „Стидљива Ди” због њеног манира да сагне главу и благо се осмехује када су је папараци фотографисали. Тада се новинарима није учинила лепом, нити посебном, а понајмање фаталном женом.

Онда је једног дана 1980. фотограф из „Ивнинг стандарда” дошао у обданиште у којем је Дајана радила и замолио да ја сними. Дајана је позирала напољу, са децом из учионице, а на половини снимања грануло је сунце и осветлило Дајанину сукњу. Тканина је постала провидна, тако да на фотографији, Дајанине касније познате дуге ноге, формирају упечатљиву силуету.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању