Дан за нас
МЛАДИ ИЗ КОСТОЛЦА

Више од 90 младих људи из Браничевског и Подунавског округа, то јест Костолца, Пожаревца, Смедеревске Паланке, Велике Плане и околних места, окупило се последњег мајског викенда у Дому културе у Костолцу. Повод окупљања био је Дан за нас, догађај фестивалског типа на коме су млади из тог краја представили своје успехе, искуства и изазове, са циљем да инспиришу и мотивишу своје вршњаке да активно раде на реализацији својих идеја и укључе се у већ постојеће пројекте и активности у свом окружењу.

Дан за нас у Костолцу је други у низу од четири догађаја. Претходни је организован у Владичином Хану, а у наредних неколико месеци овакви скупови биче уприличени и у Зајечарском и Западнобачком округу. Све се одвија у оквиру пројекта Перспективе за младе у руралним срединама у Србији, који у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије, у оквиру Немачке развојне сарадње, спроводи ГИЗ.

„Млади у Србији јесу мотивисани да реализују своје идеје и укључе се у активности од интереса за њихову заједницу, али некада можда не знају како. Наш пројекат се управо бави тиме да им омогући доступност информација, механизама и обука кроз које стичу разна знања и вештине, који су им за то потребни,“ рекла је у обраћању медијима у Костолцу Катарина Станић из ГИЗ-а.

Догађај је отворио Далибор Илић, заменик председника Градске општине Костолац, који је најавио да ће осим Дана за нас, кроз сарадњу са пројектом Перспективе за младе у руралним срединама у Србији , у Костолцу бити основани Простор за младе и Инфо кутак, који ће омогућити трајнију реализацију циљева које је навела Станић.

У оквиру централног дела програма, Приче из краја, окупљеним младим људима обратили су се, између осталих, Горан Стојадиновић из Великог Градишта, један од оснивача манифестације Дадовање, која се одржава у Браничеву, а посвећена је промоцији рокенрол културе, и Александра Миладиновић, психолошкиња, испред Сеоског културног центра Марковац, која је говорила о важности децентрализације културе.

Своје искуство са публиком је поделио и Михајло Јовановић, активиста из Пожаревца познат као аутор популарног подкаста Ген Зен, који је са Сањом Ристић, новинарком из Костолца,и  водио овај програм.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању