Куповина директно од фармера
МЛЕКО НАШЕ НАСУШНО

У Србији земљи сточарсва и пољопривреде, пре свега паметних и сналажљивих људи, једна група ИТ стручњака досетила се како да помогне малим млекарима, онима који су тешко видљиви, како купцима, тако и великим трговинским ланцима. Један од тих стручњака је и Александар Џаврић, програмер у ИТ фирми Quantox Technology и предавач на Quantox академији, који је уз помоћ Милоша Јованова, такође програмера и едукатора, Владимира Јаковића и Петра Ивановића, осмислио Млекомапу. А шта је то?

– Млекомапа је платформа за проналажење произвођача млека, на којој се налазе оквирне локације газдинстава, где заинтересовани купци могу да пронађу продавце, а газдинства да поставе своје објаве и продају „на флашу“ – каже Александра Џаврић, и додаје да је ова мапа чисто информативног карактера, а локације су приближно дате.

– Увек је најбоље да позовете газдинство и да проверите са продавцем тачну адресу, јер се дешава да негде нема броја куће, улице. Тако ћете најлакше и да резервишете производе пре самог доласка – објашњава један од твораца Млекомапе којој су до сада, углавном, приступила домаћинства незадовољна откупном ценом млека.

Откупна цена у млекарама је, према извештајима које су незадовољни домаћини достављали Министарству пољопривреде, од минималних 42,90 до максималних 78 динара. Често се, међутим, дешава да млекаре спуштају цену и откупљују и испод договореног минималног износа, због чега се газдинства одлучују да самостално продају свој производ.

– На нашу платформу се прикључују пре свега домаћинства која нису задовољна откупним ценама (или немају уопште откуп) као и она која виде овде потенцијалну алтернативу да покрену сопствену малу млекару – тврди Џаврић и додаје:

– Дневна количина продатог млека зависи од капацитета самих произвођача, а за сада су то солидне количине, таман да се задовољи потражња. Оно што је у међувремену дорађено је могућност коментарисања, тако да купци могу да препоруче одређене произвођаче, али и критикују оне за које сматрају да нису пружили тражени квалитет.

Опција оцењивања је кренула са радом и коментари су углавном позитивни а купци задовољни.  Поред тога што повезује произвођаче са купцима, ова апликација повезује и саме произвођаче међусобно како би им било лакше да наступају на тржишту.

– Задруге и удружена домаћинства могу да приступе платформи и врло су пожељни јер је ово права прилика да се повежу произвођачи који се налазе у близини и да наступају заједно, сматра наш саговорник. За оне који на жалост немају могућност локације преко мобилне телефоније постоји решење у виду помоћи пријатеља.

 

Текст Зорица Драгојевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању