SAD, RUMUNIJA
Monoliti svuda oko nas

Nije još otkriveno kako se pojavio, ali je otkriveno kako i zašto je nestao misteriozni monolit u pustinji američke države Jute.

Tajanstvena metalna skulptura prvi put je viđena iz vazduha 18. novembra, u marsolikoj Red rok pustinji, u Juti. Čudan predmet nazvan je monolit, kao omaž filmu Stenlija Kjubrika „2001: Odiseja u svemiru“ i odmah su krenula  nagađanja o njenom poreklu. I dok neki tvrde da je reč marketinško-reklamnom triku, umetničkoj instalaciji ili samo o dobrom zezanju, drugi „gaze“ po teorijama zavere pravdajući postavljane monolita mnogo složenijim, vanzemaljskim ciljevima. Detektivi-amateri pohrlili su na skriveno mesto da svojim očima vide monolit visok 3,7 metara. Ali kako se niotkuda odjednom pojavio, tako je desetak dana kasnije nekuda i nestao.

Dron-fotograf Ros Bernards je 1. decembra na Instagramu objasnio šta se desilo sa metalnim stubom. Nakon što je dron snimio nekoliko fotografija te lokacije, oko osam sati uveče pojavila su se četvorica, približila monolitu, ljuljala ga napred-nazad dok se nije olabavio, izvalila ga i odvezla na kolicima. Na snimku se vidi da je metalna tvorevina unutra bila šuplja. „Bilo bi dobro da se fotografišemo“, rekao je jedan od muškaraca, dok je drugi bio izričit: „Zbog toga se ne ostavlja smeće u pustinji.“ Pre nego što će otići s mesta, jedan od lopova se osvrnuo i rekao: „Ne ostavljajte nikakav trag“.

Ubrzo nakon ove ekspedicije, kraći video sa zamagljenim licima učesnika, postavljen je na TikTok. „Imali su pravo što su ga odneli“, napisao je Bernards, „ jer smo sledećeg jutra moji prijatelji i ja videli  najmanje sedamdeset različitih vozila kako dolaze iz različitih pravaca i grabe ka mestu gde je bila skulptura, trajno menjajući netaknuti pejzaž… Majka priroda je umetnik. Najbolje je umetnost u divljini prepustiti njoj na čuvanje.“

I dok bi misterija nestanka monolita iz Jute mogla biti do kraja rešena, ispostavilo se da nije reč o jedinoj takvoj skulpturi koja se niotkuda pojavila, a potom nestala.

Skoro isti obelisk, doduše sa šarama urezanim u metal, visok četiri metra, pojavio se na vrhu brda u Rumuniji, u blizini drevne tvrđave i arheološkog nalazišta Pjatra Njamc, i posle nekoliko dana – nestao. Rumunske vlasti nisu otkrile ko je postavio metalni stub, ni ko ga je odneo, ali su saopštile da je postavljanje urađeno bez odobrenja nadležnih službi.

Priredila Milica Stamatović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju