Мотор вреднији од куће

Сарадници „Илустроване Политике“ били су на једном од највећих интернационалних сајмова на свету у области мото-спорта у Лонг Бичу у Америци, који се одржао од 16. до 18. новембра ове године. Имали су прилике да виде изузетне двоточкаше, али и да упознају нашег човека Марка Ђорића, који је прави заљубљеник у моторе. Након несреће у којој је изгубио ногу, посветио се конструкторском раду и данас убира награде за своје моделе, како у Холивуду, тако и САД

На Сајму је учествовало на стотине компанија које се баве производњом мотоцикала – двоточкаша из целог света. Поред премијерног представљања модела серијске производње, посетиоци су имали прилику да виде и уникатне примерке великих брендова, између осталих Аprilia, Buell, Triumph, Ducati, Genuine,URAL, Harley Davidson, BMW, Vespa, Derbi, Honda, Kawasaki, Yamaha, Irоnhead… Било је забаве за свакога – од разних презентација, такмичења, пробних вожњи до игара за најмлађе, а посебан је доживљај било дружење са професионалним возачима познатим у свету мото-спорта.

Поједини двоточкаши овде достижу цену већу од двеста хиљада долара! Највећу пажњу су привукли модели за наредну годину, као и они израђени по специјалним наруџбинама заљубљеника у моторе. Ипак, од свих се издвојио атрактивни прерађени двоточкаш конструктора Марка Ђoрића, „локи –харли дејвидсон” из 1981. године, од 1000 кубика са четири брзине, четворотактни, са два цилиндра В45 који је био на црвеном тепиху. Марко Ђорић је изложио и своје друге мотоцикле а склопио је и уговор о сарадњи са руском компанијом „Урал“ за рад на новим пројектима мотоцикала, који су Американце одушевили ретро стилом. Понуде је добио и од „Harley Davidson“-а као и фирме „ Indian“. Тим поводом смо га и посетили у његовом дому у Лос Анђелесу у Калифорнији где овај наш човек живи и ради већ двадесет година.

Наставак прочитајте у броју 3122.