Усташтво на стадиону
МОЗАИК: АУСТРАЛИЈА

Колекционар уметничких дела и крипто милионер Мартин Мобарак (57) је крајем јула позвао неколико одабраних у своју вилу у Мајамију. Журка је организована поводом лансирања Мобаракове „ексклузивне НФТ колекције“.  Међутим, лансирање колекције уникатних кодних записа који не могу да се копирају (НФТ) било је толико провокативно да су мексичке власти одлучиле да истраже цео случај.

Мобараков пројекат „Фрида.НФТ“ подразумева емисију 10.000 дигиталних копија „Злокобних духова“, живописног уметничког дела који је 1944. године нацртала мексичка уметница Фрида Кало (1907 -1954). Милионер тврди да поседује оригинал, који је показао на својој журци. Цртеж је затим ставио на чашу за мартини, напуњену сувим ледом и запаљивом материјом и – запалио.

Тако је Фридино уметничко дело, како пише на сајту Фрида.НФТ „прешло у метаверзум“. Колекционари могу купити НФТ копију „Злокобних духова“ за три биткоина етереума, који су укупно у време штампе цртежа вредели око четири хиљаде долара. Део прихода од продаје ће наводно бити дониран музејима и добротворним организацијама у Мексику, као Музеју Фриде Кало, Палати лепих уметноси, Друштву за аутизам и Дечје краниофацијално удружење. Мобарак је изјавио да су му ове организације  „блиске срцу“ јер је и сам отац две ћерке које се боре са ретким болестима.

– Променићемо животе хиљадама деце – казао је Мобарак гостима на забави пре него што је сплаио цртеж. – Надам се да сви то могу да разумеју и да сви могу да виде позитивну страну последица које ће овај чин оставити.

Последње процене кажу да „Злокобни духови“ вреде десет милиона долара, док би продаја НФТ копија могла да донесе приход од четрдесет милиона долара. Како преноси „Вајс“, Фрида је двострани цртеж поклонила венецуеланском ликовном критичару Хуану Ролу. Потом се нашао у поседу једне њујоршке галерије која га је 2004. године продала Вергел Фондацији, а одатле је 2013. отишао у руке приватном колекционару.

Колекционари уметничких дела су скептични према пореклу спаљеног уметничког дела. Мобарак тврди да је цртеж купио 2015. од њујоршке галерије „Мери-Ен Мартин Фајн Арт“. Само што власница галерије сада каже да, пре спаљивања „Злокобних духова“, никада није чула за мексичког крипто-милионера.

– Цела ствар је језива – каже Мартин.

Вирални видео снимак Мобарака како уништава Фридино дело стигао је и до  мексичког Националног института лепих уметности и књижевности. Крајем септембра институт је објавио да, као водећи културни ауторитет у земљи, отвара истрагу о спаљивању „Злокобних духова“.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању