Сензационално помиловање
МОЗАИК, АУСТРАЛИЈА

Уз име Кетлин Фолбег (55) пуних 20 година ишле су ужасне одреднице као „убица беба“, „најгора мајка Аустралије“, „чудовиште“.

– Веома сам захвална – рекла је Фолбегова кад је прошлог понедељка напустила затвор као слободна жена, помилована за убиство своје четворо деце.

Историјска одлука, како су је назвали аустралијски медији, а адвокати Фолбегове објаснили, последица је једног од најгорих промашаја правде у држави-континенту, и уперила је прст на оно што струичњаци називају „очигледно непоузданим, дискриминаторским и мизогиним“ доказима који су довели до тога да 2003. ова мајка буде осуђена за убиство све своје деце.

Медијска помама је настала већ самим хапшењем Фолбегове, а права хистерија када је пуштен снимак сведочења њеног мужа. Он је сведочио против ње. Она, пуне две деценије, није одустајала од тврдње да је невина. Готово доживотног труњења у затвору спасла су је залагањa пријатеља и нова открића научника из целог света, укључујући и нобеловце.

Сада, медији подсећају како јој је живот одувек био обележен тешким траумама. Пре њеног другог рођендана, њен отац који је имао историју породичног злостављача, избо је њену мајку на смрт. У години која је уследила, Кетлин је шетала од куће до куће својих рођака, пре него што је коначно удомљена код брачног пара у Њукаслу, у Новом Јужном Велсу. Те чињенице ће тужиоци касније искористити на суђењу, да би докaзали да је Фолбегова била предиспонирана за насиље. Осуђена је на 40 година затвора због убиства своје деце Саре, Патрика и Лауре, као и за убиство из нехата првог сина Кејлеба.

Кетлин је имала само двадесет година када се удала. Свe четворо деце, старости између 19 дана и 18 месеци, изненада је умрло у периоду од 1989. до 1999. Тужиоци су тврдили да их је мајка угушила. Кејлеб који је патио од благе ларингомалације (стања које утиче на дисање) умро је у сну 1989. Имао је само 19 дана. Патрик, којем је дијагностиковано кортикално слепило и епилепсија, умро је у осмом месецу од последица напада. Сара  је поживела десет месеци, Лаура годину и по. Обе су  патиле од респираторних инфекција и такође умрле у својим креветићима.

Смрт Лауре у фебруару 1999. изазвала је почетну полицијску истрагу. „Моја беба не дише“, рекла је Фолбегова оператеру хитне помоћи из свог дома у сеоском месту Синглтон.

“Већ сам имала три сидсове смрти (синдром изненадне смрти одојчади)“, чуло се на снимку разговора који је касније пуштен на њеном суђењу.

Њен муж Крејг Фолбег је првобитно био саслушан и ухапшен, али је убрзо почео да помаже полицији да изгради случај против његове жене, предајући им личне дневнике и сведочећи против ње. Њихов брак је пропао пре почетка суђења.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању