И премијер и петоструки министар
МОЗАИК: АУСТРАЛИЈА

Кажу – то је потез без преседана.

Бивши аустралијски премијер Скот Морисон (54) је, од октобра  2020. до маја  2021, сам себе тајно именовао на чело пет министарстава које укључују ресоре унутрашњих послова, здравства, финансија, индустрије, науке, енергије и ресурса, као и трезора. Сматрао је, каже, да је одговорност за државу била само на њему.

Тројица министара нису знала за жртву коју је зарад државе поднео премијер, све док средином августа она није обелодањена.

– Управљао сам бродом усред олује – рекао је Морисон новинарима након обзнане његовог министровања, подсећајући како је пандемија погодила Аустралију 2020. године. – Само сам ја као премијер могао да разумем тежину одговорности која је била на мојим плећима и ни на ком другом.

Објаснио је да није обавестио министре, јер му је намера била да овлашћења користи само у хитним случајевима, као и да ниједног министра није ометао у раду, осим једном приликом, када је одбио гасни пројекат Пеп-11 министра енергетике и рударства.

– Чињеница да министри нису били свесни ових ствари је заправо доказ мог немешања или изостанка интервенције у било коју њихову активност. Министри су наставили да обављају своја пуна овлашћења, без икаквог мешања и уз моје пуно поверење – казао је Морисон.

Генерални гувернер Дејвид Харли, који је представник британске краљице у Аустралији,  пред којим је Морисон тајно положио заклетву пре него што се упустио у вишеминистарску авантуру, саопштио је да је поступио по савету тадашње владе, а питање тајнсоти је било ствар тадашњег Морисоновог кабинета.

– Генерални гувернер није имао разлога да верује да именовања неће бити саопштена – рекао је Харлијев портпарол.

Актуелни министар финансија Џим Чалмес оценио је Морисоново понашање као диктаторско, а то да ли ће он остати у Парламенту, истакао је, јесте тест за лидера Либералне партије Питера Дантона.

Морисон је поднео оставку на место лидера Либералне партије након што су изгубили власт на парламентарним изборима у мају. Међутим, он је остао у власти, оној законодавној. Премијерски кабинет заменио је посланичком клупом. И, иако га критикују и у његовој партији, каже да нема намеру да поднесе оставку на посланичко место.

Министарка унутрашњих послова Клер О’Нил рекла је да обавештајне агенције нису знале да је Морисон и министар унутрашњих послова.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању