Истребљење због калаја и злата
МОЗАИК, БРАЗИЛ

Бразилска влада покренула је операцију протеривања десетине хиљада илегалних рудара из највећег аутохтоног резервата у земљи. Дубоко у Амазонској прашуми где живи народ Јаномами,  еколошки оперативци специјалних снага већ су уништили авионе и одузели оружје и чамце.

Дуго очекивану операцију покренули су чланови бразилске Агенције за заштиту животне средине  (Ибама), уз подршку аутохтоне организације Фунаи и новооснованог Министарства за староседелечке народе, са војним трупама које су успоставиле базе дуж реке Урарикоера. Дивљи рудници калаја и злата користе речни пут, као и десетине илегалних писта, да  дођу до илегалних испостава на земљи Јаномама и опскрбе раднике и руднике неопходном опремом. У свом првом саопштењу бразилска Влада је навела да је тим за заштиту животне средине уништио хеликоптер, авион и булдожер које су рударске мафије користиле за превоз тајним путевима кроз џунглу у региону.

Пред крај прошле године „Гардијан“ је документовао постојање илегалног, 120 километара дугог „пута до хаоса“ кроз земље Јаномамија током прелетања  региона са активисткињом староседелаца Соњом Гуажажаром, која је после бразилских избора која су запечатили власт Жаира Бослонара, постала први бразилски министар за староседелачке народе.

Гуажажара је на почетку акције изјавила да је нова, левичарска влада председника Луиза Инасија Луле да Силве одлучила да заштити готово 30.000 припадника народа Јаномами који живе у Бразилу, од пошасти које су власти назвале „геноцидом“.

– Јаномами желе мир. То је све што желе – рекла је Гуажажара на једној од бразилских националних телевизија. – И ми ћемо им га дати.

Илегални копачи злата, познати као гаримпеироси почели су да се сливају у земљу Јаномамија седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, након што је војна диктатура (1964 – 1985) подстакла осиромашене Бразилце да населе регион за који су тврдили да стране силе желе да га заузму. Глобално негодовње, које укључује и осуду „колективног геноцида Јаномамија“ некадашњег принца, а сада британског краља Чарлса Трећег, подстакло је акцију бразилске Владе. Десетине хиљада илегалних рудара протерано је са земље Јаномамија почетком последње деценије 20. века, током безбедносне операције „Селва ливре“  (Ослобађање џунгле). Тадашњи председник Бразила Фернандо Колор де Мело донео је одлуку да се заштити територија од 9,6 милиона хектара (територија величине Португалије, некадашњег колонизатора Бразила) на којој живе Јаномами и та одлука није повучена до данас.

Међутим, инвазија гаримпеироса поново је почела након избора крајње десничарског председника Болсонара 2018. године, који је јавно критиковао то што је тако велика површина богата рудама издвојена за староседелачку заједницу. Процењује се да је за време Болсонарове четворогодишње администрације, током које је крчење шума Амазоније порасло, а агенције за заштиту животне средине и старседелачких заједница биле ослабљене, најмање 25.000  гаримпеироса стигло на територију Јаномамија близу границе са Венецуелом, доносећи  насиље и болести.

– Била је то крвава Влада – рекао је један од вођа Јаномамија Жуниор Хекурари у недавном интервјуу.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању