Више него бизарно!
МОЗАИК: БРАЗИЛ

Бразил се припрема за други круг председничких избора, а како се тај датум (30. октобар) приближава, два кандидата, још актуелни председник, десничар Жаир Болсонаро и бивши лидер ове јужноамеричке државе Луиз Инјасио Лула да Силва, скинули су рукавице у кампањи. Прљави веш стиже са свих страна, а најновије скандалозно „откриће“ скоро да је потопило Болсонара.

Реч је о снимку интервјуа који је 2016. Болсонаро дао Сајмону Ромеру новинару „Њујорк Тајмса“ у којем каже да би појео Индијанца без проблема, мислећи на припаднике домородачке заједнице у Бразилу. Видео снимак тог казивања објављен је пре петнаестак дана и запрепастио је кориснике интернета.

Болсонаро је интервју дао на португалском језику, а „Гардијан“ пише да се у њему описује немаштина којој је био сведок током посете Хаитију. Почиње разговором о „нехигијенским“ Хаићанкама које су укључене у трговину сексом, а потом прелази на, како тврди, канибалистички ритуал који обавља домородачка заједница Јаномами у најсевернијој бразилској држави Рораима.

„Овај пут сам био у Сурукуру… и један Индијанац је умро и они су га кували. Они кувају Индијанце. То је њихова култура“, каже Болсонаро збуњеном новинару који га затим зачуђено пита: „Њихова тела?!“

Болсонаро потврђује и наставља да износи детаље о „ритуалу“: „Кувају га два или три дана, а затим га једу са бананом… Хтео сам да видим како кувају Индијанца, али момак је рекао ‘ако идеш, мораш да га поједеш’. ‘Појешћу то’, рекао сам. Али нико други из моје групе није желео да иде… тако да нисам отишао. Али ја бих појео Индијанца, нема проблема. То је њихова култура.“

Лула је видео искористио да зада тежак ударац противнику, и у снимку који се појавио на интернету наратор каже: „После свих апсурда које је Бразил чуо од Болсонара, ево још једног, још ужаснијег: он открива да би јео људско месо. Бразил више не може да трпи Болсонара.“

Како је видео постао виралан, огласио се и вођа Јаномамија, Јуниор Хекураи и категорички одбацио да његов аутохтони народ практикује канибалистичке ритуале.

По налогу судије Паула де Тарса Сансеверина из Вишег изборног суда, емитовање видео-снимка са овим делом Болсонаровог интервјуа је забрањено. Судија сматра да је „ван контекста“ и да је интервју измењен како би се променило првобитно значење Болсонарових речи, тако да „сугерише да кандидат може да прихвати конзумирање људског меса у било којој ситуацији“.

Луиз Инјасио Лула да Силва победио је у првом кругу председничких избора. Он је добио нешто више од 48 одсто гласова, док је Болсонаро освојио 43,3 одсто гласова. Будући да ниједан кандидат није освојио више од 50 одсто гласова Лула и Болсонаро као два најјача кандидата нашли су се у другом изборном кругу.

Последње анкете, из прошле недеље, кажу да Лула има подршку 51 одсто бирача, а Болсонаро 41 одсто.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању