Нови путеви, нове дроге
МОЗАИК: БРИСЕЛ, БЕЛГИЈА

 

Рат у Украјини утицао је и на промену рута илегалног шверца дроге ка Европи, упозорава Агенција Европске уније за дроге.

Алексис Гуздил, директор Европског центра за праћење дроге и зависности од дрога (ЕМЦДДА) рекао је да је рат већ имао директан утицај на једну од авганистанских рута трговине хероином преко Украјине и других суседних земаља.

– Шверцери дрогом више нису заинтересовани да користе ову руту – рекао је Гуздил на онлајн конференцији за новинаре, додајући да већ постоје знаци повећане трговине на границама између Турске и Бугарске и Турске и Грчке.

Гуздил је истакао и да је руско-украјински сукоб натерао шверцере који користе пут преко Црног мора да се одлуче за друге руте, јер су неке морске луке недавно биле ван њиховог домашаја, па ће се повећати трговина наркотицима преко грчких острва и јужног Медитерана.

У годишњем извештају ЕМЦДДА „Трендови и развој“ истиче се да би многи људи који су претрпели озбиљан психолошки стрес током рата могли да постану склонији прибегавању и злоупотреби штетних супстанци. Извештај упозорава и да би здравствене услуге у европским земљама, посебно у оним које се граниче са Украјином, могле да буду под још већим притиском, јер ће зависници од наркотика који беже од сукоба да траже њихове услуге и подршку. „Кључни захтеви ће вероватно да буду континуитет лечења, преводилачке услуге, смештај и социјална заштита“, наводи се у извештају и додаје да су чак и људи који нису били зависни од дрога у опасности да покленку пред овим пороком.

Такође се истиче да би тешка финансијска ситуација у Авганистану, који је од августа прошле године под контролом талибана, зараду од дроге могла да претвори у значајан финансијски приход, што би за последицу могло да има већу трговину опијумом на путу ка Европи. Упркос забрани производње, продаје и промете недозвољених опојних материја, у Авганистану се и даље гаји мак, основна сировина за производњу опијума.

У извештају се наводи да је употреба дрога повећана због високе доступности широм Европске уније, а у неким случајевима премашује нивое пре избијања пандемије ковида 19. Анализа отпадних вода у неким градовима ЕУ показала је повећање употребе кокаина, крека, афетамина и метамфетамина на прелазу прошле у ову годину. Велики проблем представљају и нове психоактивне супстанце. Током прошле године први пут су пријављене чак 52 врсте ових дрога, чиме је њихов укупан број достигао 880. У 2021. први пут је пријављено шест нових ситетичких опоида, шест синтетичких катиона и петнаест нових синтетичких канабиноида.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању