Коначно формирана Влада
МОЗАИК, ЦРНА ГОРА

Осамдесет и три дана после избора, после 28-часовне седнице новог скупштинског сазива, у раним јутарњим сатима последњег октобарског дана Црна Гора је добила своју 44. владу и новог премијера Милојка Спајића. За нову извршну власт, од укупно 81 посланика, колико их има црногоски Парламент, гласало је 46 представника народа, 19 је било против, а један уздржан.

У новој Влади, која има пет потпредседника и 19 министарстава, налазе се министри из Спајевићевог Покрета Европа сад, Демократске Црне Горе Алексе Бечића, који је постао и потпредседник Владе задужен за безбедност, као и Албанске националне странке и Социјалистичке народне партије, које имају по два министра. Иако није ушла у Владу, Спајићев кабинет подржала је коалиција За будућност Црне Горе чији је један од лидера председник Нове српске демократије Андрија Мандић, који је пре избора Владе са 49 гласова, без иједног против,  уз одсуство опозиционих посланика, изабран за председника Скупштине. Пре ове функције, Мандић је осам пута биран за посланика. Према споразуму са Спајићем, Мандићева коалиција би требало да уђе у Владу почетком 2025. године, када је планирана њена реконструкција.

Док је трајала расправа о Мандићевом избору, испред зграде Парламента опозиција је одржала протесте са којих је поручила да неће прихватити Мандића за председника Скупштине и да тражи да се одложи попис.

Спајић је у обраћању посланицима обећао потпуну реализацију програма Европа сад 2, што, између осталог, подразумева да ће у првој години његовог мандата просечна плата у Црној Гори бити 1.000 евра (сада је 800), а да ће минимална пензија већ од маја износити 450 евра (сада је 300).

Милојко Спајић (36) био је министар финансија у првој Влади формираној након што је у августу 2020. Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића после три деценије први пут поражена на изборима. Током једногодишњег мандата, заједно са тадашњим министром економије, а садашњим председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, спровео је програм Европа сад, којим је минимала плата у Црној Гори са 220 скочила на 450 евра. На крилима тог потеза Спајић и Милатовић су формирали Покрет Европа сад, који је у јуну победио на парламентарним изборима у Црној Гори. Два месеца раније Милатовић је победио Мила Ђукановића на председничким изборима.

У Спајићевој биографији се наводи да је студије економетрије и квантитативне економије завршио у Јапану и Кини, као и да је магистрирао у Француској. Радио је у Токију и Сингапуру у банкарској групацији „Голдман Сакс“ и био партнер фонда „Венчр Капитал“ у Сингапуру.  Овај Пљевљак  говори шест страних језика.

Спајићев први дипломатски сусрет био је са председницом Европске комисије Урсулом вон дер Лајен која је у оквиру турнеје по земљама Западног Балкана посетила и Подгорицу, а прва одлука коју је донео његов кабинет било је одлагање пописа становништва које је требало да почне 1. новембра за последњи дан овог месеца.

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању