Јапански градови најбезбеднији
МОЗАИК: ЏЕРЗИ СИТИ, САД

 

Када су полицајци пронашла тело Марселе Грасиано (31) колумбијске ди-џеј, средином маја, бруталност злочина шокирала је чак и њих. На њеном телу, пронађеном у кући у предграђу Медељина, другог по величини града у Колумбији (после престонице Боготе), са више од четири милиона становника, видљиви су били трагови мучења, а руке су јој биле везане на леђима.

– Тело јој је било у поодмаклој фази распадања – рекао је шеф полиције пуковник  Ролфи Мауричо Химене, истичући да је у тој општини од почетка године било једанаест убистава.

Грасианино  убиство је још један доказ пораста стопе криминала широм Латинске Америке и на Карибима, а ново истраживање „Вериск Мејплкрофта“, тинк-тенк међународне организације са седиштем у америчком граду Џерзију, која се бави анализом ризика пре свега за компаније и пословни свет, показује да се од 100 најризичнијих градова, 62 налазе у Латинској Америци, што овај континент идентификује као светско жариште криминала. Ако им је за утеху, Индекс безбедносних ризика у градовима, урађен за 579 урбаних центара широм света који имају више од милион становника, показује да криминал такође расте и у САД.  Тако су се међу сто најризичнијих градова нашли Балтимор (51), Мемфис (59) и Џексонвил (70). Изван Америке, најгору могућу оцену су добили градови Кејптаун, Екурхулени, Јоханесбург и Преторија, сви у Јужноафричкој Републици.

Студија која се базирала на подацима о криминалу (убиства, крађе, материјална штета), тероризму, грађанским немирима и сукобима, показала је да се осам од дванаест градова који су добили најгори могући резултат за криминал налазе у Латинској Америци. Када се у обзир узму сва четири безбедносна ризика, Кабул у Авганистану и Могадиш у Сомалији рангирани су као најопаснија места на свету.

Веровало се да за Медељин долазе бољи дани после насиља осамдесетих и деведесетих година прошлог века, када је Пабло Ескобар држао град у страху, а Медељински картел владао деловима града и терорисао цивиле и полицију. Али, забележио је највећи могући ризик од криминала у анализи „Вериск Мејплкрофта“, поред Сан Салвадора престонице Ел Салвадора и Чиваве у северозападном Мексику.

– Медељин је језгро транснационалних криминалних мрежа и то се показује у оваквој врсти студије – каже Педро Пиедрахита Бустаманте, професор политичких наука на Медељинском универзитету и додаје да су оружје, и људи спремни да га користе, увек доступни. – Зато, упркос свим променама последњих деценија, негативни показатељи криминала и даље опстају.

По питању криминала, са Риом де Жанеиром у Бразилу и Мексико Ситијем у Мексику, Богота чини топ–три најризичнија града од тридесет највећих у свету.

– Сада видим свој комшилук другим очима – каже Хуана Сан Мартин, која је недавно, уз претњу ножем, опљачкана испред своје куће у Боготи, док је пријатељ који је у том тренутку био са њом претучен и оборен на земљу. – То вас оставља уплашеним. Почињете да поимате да се све то што чујете у вестима – заиста дешава.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању