Чудесима никад краја
МОЗАИК, ЕГИПАТ

Још једно чудесно откриће у Египту! Сада тамошњи археолози кажу да су пронашли мумију прекривену златним листићима затворену у саркофагу који није отваран 4.300 година.

Мумија, остаци човека по имену Хекејшепс, сматра се једном од најстаријих и најочуванијих посмртних остатака особе која није припадала краљевској породици који су икада откривени у Екипту.  Откривена је у окну дубоком 15 метара у Сакари, древном гробљу јужно од Каира, где су пронађене још три гробнице.

Највећа од мумија које су откривене наводно је био човек по имену Кнумџедеф, свештеник, инспектор и надзорнику племства. Друга је мушакарац Мери, виши званичник палате, који је добио титулу чувара тајне, што му је омогућавало да обавља посебне верске ритуале.

Верује се да је судија и писац Фетек положен у другу гробницу, где је откривена колекција кипова, највећих икада пронађених на том подручју. У гробницама је пронађено и неколико дргих предмета, укључујући грнчарију.

Археолог Захи Хавас, бивши египатски министар за антиквитете, рекао је да сва открића потичу из периода од 25. до 22. века пре нове ере. Његове колеге које су такође учествовале у ископавању кажу да посебан значај овом открићу даје то што она говоре о повезаности краљева с људима који су живели у њиховој околини.

Сакара је било активно гробље дуже од три миленијума и проглашена је  Унесковом Светском баштином. Налази се у древној египатској престоници Мемфису и у њему је изграђено најмање дванаест пирамида, укључујући и ону степенасту у чијој близини је пронађено окно у којем се налази позлаћена мумија.

Откирће је објављено само дан након што су стручњаци у јужном египатском граду Луксору саопштили да су открили комплетан град из римског доба, који датира из другог и трећег века нове ере. Археолози су тамо пронашли стамбене зграде, куле и радионице где се топио метал с лонцима, алатима и римским новчићима.

Египат је обзнанио многа велика археолошка открића последњих година, а све у складу с циљем оживљавања туристичке индустрије. Влада се нада да ће Велики египатски музеј, чији је камељ темељац пре двадесет година поставио тадашњи председник Хосни Мубарак и чија је изградња већ коштала више од милијарду долара, бити отворен до краја ове године. Реч је највећем музеју на свету посвећеном једној цивилизацији, а власт верује да ће до 2028. привући 30 милиона туриста годишње. Пре пандемије Египат је годишње привлачио 13 милиона туриста, приход од туризма је износио десет одсто бруто друштвеног производа ове земље са 108 милиона становника, а у овој индустрији је радило више од два милиона људи.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању