Крокодилске сузе
МОЗАИК, ГРЧКА

Због железничке несреће која се у близини грчког града Ларисе догодила последњег фебруарског дана око поноћи, а у којој је погинуло 57 људи, а више од педесеторо се још воде као нестали, у притвору је задржан шеф станице у Лариси, док железнички радници настављају да штрајкују и да, заједно са грађанима, протестују у више грчких градова, од Атине преко Катерине до Солуна.

Адвокат притвореног шефа станице изјавио је да су његовог педесетдеветогодишњег клијента истражне судије само у једном дану испитивале дуже од седам сати. Шеф станице је признао да је погрешио. Наиме, он је машиновођи путничког воза рекао да прође на црвено. Али је и рекао да из техничких разлога  није могао да зна да му теретни воз, који је преусмерен на исти колосек због квара на електричној мрежи, долази у сусрет. Ако буде проглашен кривим за убиство из нехата, могао би да добије казну од најмање десет година затвора, а  можда и доживотну.

Медији, па и јавни сервис ЕРТ, истицали су недостатак исксутва шефа станице, јер је, према њиховим сазнањима, постављен на ту дужност само 40 дана пре несреће, а после тромесечног курса. Пре преузимања одговорног посла на железничкој станици у Лариси, радио је у Министарству просвете.

Грчки премијер Кирјакос Мицтакис затражио је у писму упућеном тужиоцу Врховног суда да приоритетно и на највишем нивоу спроведе истрагу о несрећи. Премијер је од тужиоца Исидороса Дојакоса затражио да одмах и детаљно расветли све криминалне радње повезане са директним сударом путничког и теретног воза. Такође је позвао тужилаштво да процени могући кривични карактер пропуста у железничком сектору, укључујући кашњења у завршетку потребне технолошке модернизације. У грчким медијима се појавила информација да је систем по коме би машиновође и шефови станица у сваком тренутку могли да знају где се који воз налази купљен пре две деценије, али да никада није стављен у функцију.  По Мицатикосовм налогу успостављено је посебно владино тело састављено од стручњака чији задатак је да истражи системске проблеме који су довели до трагедије. За сада, власти несрећу приписују људској грешки.

Реч је о најтежој железничкој несрећи у историји Грчке, у којој је међу погинулим особама највећи број младих људи, студената који су се на универзитете у Солуну враћали после продуженог викенда који се традиционално празнује уочи почетка Ускршњег поста. Железнички синдикати тврде да су безбедносни стандарди с годинама ослабили и да су железничком систему преко потребни што хитнија обнова и јавна улагања. Синдикати су месецима пре несреће надлежнима упућивали упозорења о тешком стању железнице, последњи пут двадесетак дана пре несреће, али одговора ни реакције није било.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању