Врховни вођа држи све конце
МОЗАИК, ИРАН

Ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан погинули су 19. маја када се хеликоптер у којем су били срушио у неприступачним пределима на северозападу Ирана. У хеликоптеру је било још шест особа и нико није преживео несрећу. Међу погинулима су и имам у граду Табризу ајатолах Ал-е Хашен, начелник иранске провинције Источни Азербејџан, генерал Малек Рахмати и шеф обезбеђења председника Сардар Мусави.

Иранска делегација на челу са председником Раисијем се враћала из посете  Азербејџану где је присуствовала церемонији отварања бране на граници две земље. Свечаности је присуствовао и председник Азербејџана Илхам Алијев. На пут су кренула три хеликоптера, по повратку за Техеран упали су у маглу и невреме. Две летелице су се успешно приземиле, трећа у којој био председник и шеф дипломатије и тројица високоих званичника срушила се у планинама

Како је јавила иранска државна новинска агенција ИРНА, хеликоптер је пао услед техничког квара. Реч је о хеликоптеру Бел 212 који је произведен у САД, дорађиван за канадску војску шездесетих година прошлог века, а стручњаци за ову врсту летелица кажу да је могуће да је до квара дошло услед проблема у сервисирању, с обзиром  на то да је Исламска Република Иран већ деценијама под санкцијама Запада, од Исламске револуције 1979. године.

На захтев врховног вође Алија Хамнеија, начелник генералштаба иранске војске генерал-мајор Мохамад Багери одредио је тим који ће истражити случај. Истрагу која је већ почела када је спасилачки тим, после целоноћне потраге, стигао на место несреће (иако су у откривању срушеног хеликоптера учествовали и сателити ЕУ, олупину је открио турски дрон, који је у том моменту исцртао турске националне симболе, звезду и полумесец, истичићу тако и турску војну (над)моћ у региону) предводи генерал Али Абдолах, а резултати ће бити објављени када буде завршена, преноси ИРНА.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи прогласио је  петодневну жалост, тродневну су прогласили Либан и Сирија, а дан жалости прогласили су и Турска и Пакистан. Погребни обред за све погинуле обављен је у Табризу, главном граду Источног Азербејџана, једне од тридесет иранских провинција која се граничи са Јерменијом и Азербејџаном. Меморијална церемонија одржана је и у граду Кому, осам километара југозападно од Техерана. Председниково тело је потом пренето у Техеран, а сахрањен је 23. маја у родном граду Мешхаду, на североистоку Ирана. И остали страдали у несрећи сахрањени су у својим родним местима.

У част Раисија, осмог председника Ирана, који је за собом оставио супругу и две ћерке, Национални олимпијски комитет ове земље именовао је свој спортски караван за предстојеће Олимпијске игре у Паризу „Кадем-ол Реза“ (Први Раисин корак).

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању