Седми месец масовних протеста
МОЗАИК, ИЗРАЕЛ

Хиљаде демонстраната широм Израела изашле су на демонстрације 27. суботу заредом тражећи да Влада повуче планове за реформу правосуђа. Организатори демонстрација кажу да је 9. јула 365.000 људи у градовима широм земље изашло на улице, а да је у престоници Тел Авиву протестовало 180.000 људи.

Једни од највећих протеста у историји Израела дошли су пре него што ће предлог закона о смањењу судског надзора над извршном и законодавном влашћу имати прво читање у Кнесету, националној скупштини.

Влада премијера Бењамина Нетанјахуа (73), којем је ово трећи премијерски мандат, упорна је у намери да реформише судство, овог пута у фазама, а након шест месеци жестоког противљења грађана који подржавају странке центра, али и левице, па чак и деснице с којом је Нетанјахуова странка Ликуд у коалицији, војних резервиста и чланова политичких партија. Додуше, крајем јуна Нетанјаху је повукао један од најпроблематичнијих предлога реформе правосуђа, по којем Кнесет може да поништи пресуду Врховног суда, највишег судског тела у држави. А по Уставу,  једино Врховни суд може да контролише Кнесет. С друге стране, Влада није повукла предлог по којем Врховни суд не може да оцењује одлуке Нетанјахуовог кабинета.

Противници овакве реформе правосуђа кажу да би нови закон могао да подстакне корупцију и произвољна именовања на високе положаје у држави. У Нетанјахуовој реформи виде фундаменталну претњу начелу поделе власти и упозоравају да би Израел могао да се претвори у диктатуру. Влада, опет, оптужује судије да се превише мешају у политичке одлуке.

Видео снимци на друштвеним мрежама то показују, а како је и изреалска штампа известила, полиција користи водене топове како би растерала демонстранте са блокаде једног од главних аутопутева у земљи који пролази кроз Тел Авив. Међутим, протести су настављени и радним данима. Тако су незадовољни грађани рано ујутро прошлог уторка блокирали неколико путева широм земље. Махали су израелским заставама и паролама узвикујући: „Морамо да зауставимо уништавање демократије“. Увече се хиљаде Израелаца окупило на међнародном аеродрому „Бен Гурион“ и практично га затворили. У протесте су се укључиле и компаније из ИТ сектора, који се сматра покретачком снагом израелске економије, а које су најавиле да ће пустити своје запослене на протесте.

Пре него што ступи на снагу, потребно је да спорни закон прође још два читања, односно распарве у Кнесету. Извесно је да ће посланици, хтели-не хтели, морати да читају и слушају поруке које им они, које би требало да представљају, шаљу са улица.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању