Вентилатор у панталонама
МОЗАИК, ЈАПАН

Када температуре порасту, није необично укључити вентилатор и уживати у његовом расхлађујућем поветарцу. Десетине јапанских компанија подигле су ту идеју на нови ниво, стављајући вентилаторе у одећу како би помогли радницима, спортистима и, све чешће, и свима осталима да се осећају удобно док се жива у термометру, захваљујући климатским променама,  пење све више и више.

Јакне и прслуци са технологијом хлађења, које су годинама користили јапански грађевински радници, редизајнирају се у лежерну одећу и, како топлотни таласи постају све чешћи и интензивнији, пласирају се на широко потрошачко тржиште. Иако такве одевне предмете често називају „климатизована одећа“, назив је погрешан, јер обично постоји само вентилатор и ништа друго што би заправо расхлађивало ваздух. Вентилатори стварају лично микро-окружење са благим поветарцем како би се они који их носе расхладили када су топлота и влага најжешћи.

Проналазач јакне је Хироши Ичигаја, бивши инжењер компаније „Сони“. Инспирацију је добио када је путовао југоисточном Азијом 1988. године, након што је отишао у превремену пензију. Како се градови широм тог региона брзо развијају, Ичигаја је схватио да би системи за климатизацију који се инсталирају у свим новим зградама довели до огромне потрошње енергије, што би заузврат допринело глобалном загревању. Његово решење је био енергетски ефикасан иднивидуални систем за хлађење у облику омотача, који је изнео на тржиште 2004. преко свог новооснованог предузећа „Кучофуку“, чије се име дословно преводи као „климатизована одећа“.

Рани модели имали су кратко трајање батерије и повремене кварове. Поново лансиране 2009, јакне су постепено стицале све више поклоника, а на крају су и друге компаније почеле да стварају сопствене верзије. Тако је 2015. произвођач електричних алата и прибора „Макита“ лансирао своју јакну, намењену пре свихм столарима, грађевинцима и фармерима.

– Не објављујемо податке о продаји за појединачне производе, али екстремне температуре у последњих неколико година свакако су подстакле потражњу – каже Даисуке Сеики, помоћник менаџера у „Макитином“ одељењу за опште послове.

Као и друге компаније у сектору, „Макита“ сада има широк спектар модела на тржишту, од јакне са капуљачом за циркулацију ваздуха око главе, панталоне се лепезама, до јакне намењене за ванпословне активности. Модели су опремљени специјалним батеријама које могу да одрже ветилаторе да дувају више од 60 сати са енергетски најефикаснијим подешавањима. „Макита“ такође продаје хладне пакете који могу да се ставе у поставу јакни да додатно расхладе циркулишући ваздух.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању