Вода из нуклеарке оде у Пацифик
МОЗАИК, ЈАПАН

Агенција УН за атомску енергију (ИАЕА) спремна је да подржи план Јапана да се милиони тона пречишћене радиоактивне воде из електране Фукушима Даичи уништене цунамијем 2011. пусте у Тихи океан. Шеф ИАЕА Рафаел Гроси прошлог уторка је започео вишедневну посету Јапану, чиме се завршава двогодишња инспекција ове организације УН,  после чега би она требало да обнародује свој коначни извештај о безбедном испуштању радиоактивне воде.

Предлог за ослобађање више од 1,33 милиона кубних метара воде која се накупила на локацији за дванаест година, наишао је на жесток отпор јапанских суседа и земаља у региону Пацифика. Забринутост су изразили и представници рибарске индустрије и удружења цивилног сектора у Јапану.

– Наставићемо да, на основу научних доказа и транспаретно, објашњавамо међународној заједници безбедност плана за испуштање третиране воде у океан – рекао је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши на заједничком брифингу са Гросијем, који ће након посете Јапану отпутовати у Јужну Кореју, на Нови Зеланд и Кукова острва.

Радиоактивна вода се накупљала у електрани откако је цунами у марту 2011. уништио њене системе за струју и хлађење и изазвао највећу нуклеарну катастрофу на свету од експлозије у Чернобиљу. Већина воде потиче од хлађена три оштећена реактора, који имају систем за пумпање и филтрирање познат као напредни система за обраду течности (АЛПС), а који извлачи тоне новозагађене воде сваког дана, филтрирајући већину радиоактивних елемената. Остатак је од киша које су падале на контаминирано место и од подземних вода.

Пречишћена вода се складишти у више од хиљаду резервоара који је изградио оператер фабрике Токио Електрик Паоер. Количина те воде сада износи 1,3 милиона тона, што је довољно да се напуни 500 олимпијских базена, а капацитети за прихват нове количине су скоро пуни. Вода такође треба да се уклони како би хаварисано постројење могло да се стави ван погона.

Многи противници плана забринути су због присуства трицијума, радиоактивног изотопа водоника. Овај изотоп остаје у води чак и након што је прошао АЛПС процес, који је дизајниран да уклони радиоактивне изотопе и обезбеди да третирана течност испуњаваа међународне безбедносне стандарде.

Трицијум се сматра релативно безопасним јер не емитује довољно енергије да продре у људску кожу. ИАЕА каже да може да представља опасност од зрачења ако се удише или прогута, али је и тада штетан за људе само у веома великим дозама. Међутим, има научника који кажу да су непознате последице које изазива дуготрајно зрачење малим дозама трицијума. Други кажу да је план пуштања воде у океан безбедан, али позивају на већу транспарентоност у анализи узорака и праћењу последица испуштања. Јапан тврди да ће у пречишћеној и разблаженој води, пре него што буде пуштена, ниво трицијума бити знатно испод међународно одобрених нивоа. Све привремене процене ИАЕА су позитивне и очекује се да ће коначни извештај рећи да јапански план испуњава међународне захетве.

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању