Он је био први
МОЗАИК КЕНСИНГТОН, САД

Први познати узбуњивач Данијел Елсберг, аналитачар Владе Сједињених Америчких Држава, преминуо је 16. јуна у свом дому у Кенсигтону, Калифорнија, у 93. години. Он је у марту објавио да има рак панкреаса који не може да се оперише, као и да су му лекари рекли да ће да живи још три до шест месеци. Одлучио је да не иде на хемотерапију, већ да оде на палијативно збрињавање.

Млађој генерацији ово име вероватно није познато, осим оних који су гледали холивудски хит-филм „Пост“ из 2017, редитеља Стивена Спилберга са Tомом Хенксом и Мерил Стрип у главној улози. Филм се бави догађајима чији је Елсберг главни актер, а реч је токазваним „Пентагонским папирима“ који су изазвали сензацију 1971. године када су их објавили најпре „Њујорк Тајмс“ а потом и „Вашингтом пост“. Те папире, седам хиљада страница, новинарима ова два утiцајна листа дао је Елсберг. Реч је о документима о политици САД према Вијетнаму у периоду од 1945. до 1967. године који су показали да је више администрација, од Труманове до Џонсонове, било свесно да САД не могу да победе у Вијетнамском рату.

До краја 1975. године у том рату погинуло је више од два милиона цивила у Вијетнаму, Лаосу и Камбоџи, око милион војника Северног Вијетнама и Вијетконга, око 250.000 јужновијетнамских војника и 58.000 Американаца, док је 304.000 људи било рањено.

Објављивање „Пентагонских папира“ изазвало је медијску сензацију и до темеља уздрмало америчко друштво након што је Врховни суд САД пресудио да администрација председника Ричарда Никсона није у праву у оптужби да њихово објављивање угрожава националну безбедност САД.

Елсберг је у Вијетнам отишао средином 60-тих година прошлог века као цивилни аналитичар при Министарству одбране, како би обавио истраживање за студију о тактици против герилаца. У тренутку када је објавио документе, радио је за Ранд корпорацију која се бавила истраживањима по наруџби америчког Mинистарства одбране.

– После две године боравка у Вијетнаму, извештавао сам јасно и недвосмислено да нема нема шансе за напредак било какве врсте и да рат не треба настављати. То је постало виђење већине америчког народа и пре него што су „Пентагонски папири“ објављени – рекао је Елсберг 2021, пола века након што је омогућио објављивање докумената.