Нема помиловања за силовање
МОЗАИК: КИНА

Окружни суд Чаојанг у Пекингу осудио је канадског поп певача и глумца кинеског порекла Криса Вуа (32), који је музичка звезда и у Кини, на укупно 13 година затвора за опужбе које укључују и силовање.

Вуу је изречена казна од 11 година и шест месеци за силовање почињено у новембру и децембру 2020, плус још 22 месеца за „ злочин окупљања људи ради учествовања у сексуалном промискуитету“, афери из 2018. када су он и његово друштво напали две жене које су претходно напили.

Суд је навео да су три жртве силовања такође биле пијане и да нису биле у стању да дају пристанак на сексуални однос. Према наводу суда, договорена је збирна казна од 13 година затвора, а Ву ће после издржане казне бити депортован у Канаду. Изрицању казне је присуствовао и канадски дипломата.

Ву је уз затворску добио и новчану казну од 600 милиона јуана (око 84 милиона долара) за избегавање плаћања пореза. Наиме, утврђено је да је пријављивао  мање прихода од својих наступа, реклама и од других извора.

Поп звезда је у притвору од августа 2021, а истрага је покренута на основу онлајн коментара да је ради секса „више пута мамио младе жене“. Прошле године га је једна тинејџерка оптужила да је имао секс са њом док је била пијана. Тинејџерка је тада рекла да је седам жена од којих су неке биле млађе од 18 година, са њом ступило у контакт и да су јој рекле како их је Ву завео обећањима о запошљавању и другим добробитима. Ву је демантовао  те оптужбе.

Пресуда је епилог суђења које је одржано у јуну и било затворено за јавност да би се заштитила приватност жртава. За силовање, у Кини прети казна од три до десет година затвора, мада има изузетака када силоватељи могу да добију строже казне, чак и смртну. Друга оптужба за коју се Ву терети може да буде кажњена до пет година затвора.

Ву, који је у Кини познат као Ву Јифан, одрастао је у Гуангџуу у Кини, где је и рођен, као и у Ванкуверу у Канади, где се с мајком преселио када је имао десет година. Био је члан јужнокорејске групе ЕКСО (EXO), коју је напустио 2014. и започео соло каријеру као глумац, певач и фотомодел. Када је притворен био је амбасадор петнаест брендова, укључујући „Булгари“, „Ланком“, „Луј Витон“ и „Порше“, који су одмах раскинули уговоре са њим.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању