Игром против безнађа
МОЗАИК, ЛИБАН

У слабо осветљеној просторији у Бејруту, пет пријатеља седе око стола са мапом Либана у средини. Сваки од њих испред себе има прегршт маркера и карту окренуту лицем надоле. Карта, која има цртеж старе столице на полеђини, симболизује моћ и одређује целу игру. Додељује играчу тајну улогу, „реформатора“ или припадника „корумпиране елите“.

– То је као у стварном животу, не знате ко је корумпиран, а ко није – каже Жан-Мишел Чемали, један од програмера друштвене игре Machrou3 Ra2is: А Game of Corruption (Игра корупције).

Игра је објављена у децембру, дајући људима прилику да играју либанску политичку игру. Задатак сваког играча је да контролише округе и, на крају, победи на председничким изборима, било на блеф или у фер-плеј утакмици. Чемали каже да се идеја родила током вишедневних демонстрација  у јесен 2019. године када су хиљаде Либанаца широм земље изашли на улице протестујући против Владиних строгих мера штедње услед растуће економске кризе у земљи. Демонстрације су биле ескалација гнева грађана према владајућој класи која је деценијама међу собом распоређивала моћ и богатила се. Бенои Кајат, Чемалијев пријатељ, предложио му је да направе игру зансовану на поступцима политичара.

– Свако друштво има људе који злоупотребљавају моћ за своју корист. Желели смо да говоримо о томе из либанске перспективе – каже Чемали.

Проблеми који су мобилисали масе 2019. године – корупција, одговорност, правда – нису нестали. Напротив, постали су још израженији. Либан је запао у дубоку финансијску кризу, са једном од највиших стопа инфлације у свету и депресијацијом своје валуте, либанске фунте, од 98 одсто.

Покрет за борбу против корупције изгубио је замах. Милиони су изгубили новац и, ако им је нешто и остало на рачунима у банци, не могу да подигну због ограничења која је наметнула Влада. Последица таквог економског суноврата земље јесте, како процењују УН, да се 80 одсто становништва суочава са сиромаштвом.

Политички, земља је у вакууму. На прошлогодишњим изборима кандидовало се више реформских кандидата него икада раније, а странке повезане се протестним покретом освојиле су 13 одсто гласова. Међутим, Парламент није успео да изабере новог председника (старом је истекао шестогодишњи мандат у мају), земљом управља Прелазна влада. Осим тога, нико није оптужен за огромну експлозију амонијум-нитрата у луци у Бејруту у августу 2020. године, у којој је погинуло више од триста људи, а више од триста хиљада остало без крова над главом. Материјална штета се тада процењивала на најмање три милијарде долара.

– У земљи нема апсолутно ниједног политичара чија се реч уважава. Креирање игре био је начин да донесемо неку агенду – каже Рана Захер, илустратор игре и додаје да је њен циљ био да игра изгледа као „нешто што ћете наћи у ормару своје баке.“

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању