Шта би било, да је било...
МОЗАИК, ЛИБИЈА

Бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл (58), позната по плесу са Владимиром Путином на свом венчању, преселила се у Санкт Петербург, како би водила „труст мозгова“ који је сама основала. У родни град руског председника са њом су стигли и њени понији, који су  довезени руским војним авионом.

– Ја сам суоснивач центра „Горки“ и њиме управљам. Будући да онде има пуно посла и да захтева пуно пажње, одлучила сам да се преселим у Санкт Петербург – изјавила је Кнајсл за руску државну новинску агенцију ТАСС.

„Горки“, који је основан у марту ове године, има за циљ да „припреми објективну анализу за проналажење решења“ за циљеве руске политике, с фокусом на Блиски исток, наводи се на његовој веб страници. Центар је повезан са Државним универзитетом у Санкт Петербургу, на којем је  Путин студирао право 70-их година прошлог века.

Кнајсл је била аустријска министарка спољних послова од 2017. до 2019. године, а за то место је кандидовала крајње десничарска Слободарска странка. Критикована је због својих блиских веза са Путином, који је присуствовао њеном венчању 2018. у аустријским Алпима, као и због одмора у Русији овог августа. Позив Путину на венчање, и плес с њим на том слављу, изазвао је оштре критике Брисела, јер су непосредно пре тога већина земаља ЕУ, али не и Аустрија, протерале многе руске дипломате као рекацију на напад нервним отровом на Сергеја Скрипаља, бившег двоструког, британско-руског агента.

Пре две година постала је члан управног одбора руског нафтног гиганта „Росњефта“. Поднела је оставку у мају 2022, након што је Европски парламент усвојио резолуцију којом прети санкцијама Европљанима који су још у руководствима великих руских компанија.

Није ово прво пресељење Бечлијке у иностранство. У Француску се преселила недуго након што је напустила аустријску Владу и тамо постала гостујући колумниста за „Раша тудеј“.  На Телеграму је написала да је запрепашћена што је њено пресељење у Санкт Петербург постало „политичко питање“ и додала да је своје „књиге, одећу и поније преселила из Марсеја у Бејрут преко ДХЛ-а у јуну 2022. године пошто је „протерана“ из Француске. Навела је и да је Либан био само привремено решење и да је путовала у Русију сваких шест недеља на посао, где је основала невладину организацију.

„Због санкција нема ни летова ни ДХЛ-а (за пресељење у Русију). Али сам имала могућност да искористим руски транспортни лет из Сирије у Русију, на чему сам веома захвална“, написала је на Телеграму.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању