Апокалипса на истоку
МОЗАИК, ЛИБИЈА

Након што је свој бес искалио на територији Грчке, „Данијел“ се устремио на Средоземље, посебно Либију. Сад је већ извесно да је ова олуја која је два дана дивљала источним делом ове, деценијским грађанским ратом исцрпљене земље, однела најмање петнаест хиљада живота. Најгоре је погођена лука Дерна чији већи део је вода, након што се небо отворило и бујице срушиле две бране и три моста, „одгурала“ у Средоземно норе.

– Вратио сам се из Дерне. Катастрофално је. Тела леже свуда, у мору, у долинама, испод зграда – рекао Хичем Шкиват, министар цивилног ваудухопловства и члан одбора за хитна стања у телефенском разговору агенцији „Ројтерс“ дан након апокалипсе.

Либија је политички подељена на источни и западни део, а јавне службе су се распале после побуне изникле на таласима такозваног „арапског пролећа“ 2011. године, за коју је залегао НАТО и у којој је убијен дотадашњи либијски председник Моамер ел Гадафи. Међународно призната Влада у Триполију не контролише источна подручја где се налази и Дерна, али и Бенгази други највећи град у Либији.

До напада „Данијела“, Дерна је имала око 90.000 становника. Град је у подножју планина, изграђен дуж Вади Дерне, реке кратког тока која је сува већи део године. Историјски гледано, град је више пута био оштећен поплавама. Срушене бране, Абу Мансур и Дерна, изграђене узводно од града, требало је да зауставе ерозију тла и спрече поплаве.

Шеф службе за хитне случајеве и хитну помоћ Осама Али рекао је за Си-Ен-Ен да власти нису предвиделе могуће катастрофе које би донеле олује попут „Данијела“.

– Временски услови нису добро проучени, нивои морске воде и падавине нису проучаване, као ни брзине ветра – казао је Али.

Подељену Либију су апокалиптични призори из Дерне бар у нечему ујединили: и Парламент на истоку, и привремена Влада у Триполију прогласили су тродневну жалост.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању