Карикатуриста оптужен за антисемитизам
МОЗАИК, ЛОНДОН

Стив Бел (72) је 9. октобра нацртао карикатуру која показује Бенјамина Нетанијаха како с рукама у боксерским рукавицама оперише свој стомак док у облачићима изнад пише „становници Газе, излазите одмах“. Послао је  карикатуру „Гардијану“, угледном дневнику с којим овај уметник познат посвојим левичарским ставовима има плодну сарадњу већ четири деценије  „Послао сам своју карикатуру око 11 сати, вероватно најраније икада. Четири сата аксније, у возу за Ливерпул примио сам злокобни телефонски позив из „Гардијана“ где се надлежни позива на „фунту меса“, написао је Бел на Иксу. „Одговорио сам: „Жао ми је, не разумем“, и добио још мистериознији одговор: „Јеврејски момак; фунта меса; антисемитски клише“. Очигледно је то било само по себи разумљиво, свако је могао то да види…

Претходно је Бел на Иксу написао да је постало прилично немогуће да се за „Гардијан“ нацрта карикатура на тему коју је он узео а да не будеш оптужен за „антисемитски клише“.

Карикатура није објављена а портпарол „Гардијана“ је саопштио да је овај дневник донео одлуку да не обнови уговор са Белом „Карикатуре Стива Бела биле су важан део „Гардијана“ током полследњих 40 година – захваљујемо му и желимо све најбоље“,  ставио је портпарол тачку на случај.

А шта је с споменутом „фунтом меса“ , чије помињање Бел у први мах није разумео. Односи се на Шајлока, јеврејског зеленаша из Шекспировог комада „Млетачки трговац“ који тражи „комад меса“ од одних који не могу да врате дуг. Па сад, свако карикатуру види на свој начин, а Бел ће се вероватно снаћи за нови посао.

Иначе, Бел је последњу карикатуру за „Гардијан“ објавио 4. октобра, на тему одлуке британског премијера Ришија Сунака да стави тачку на мегаломански пројекат брзих железница, започет још 2009. године.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању