Принц Хари поново у жижи
МОЗАИК, ЛОНДОН

Аутобиографија принца Харија под именом „Spare“ (може да се преведе као замена или резерва), најпродаванија је публицистичка књига у историји, објавио је издавач који је за једну ноћ (у Лондону су књижаре специјално биле отворене у поноћ између прошлог понедељка на уторак) продао 400.000 примерака у електричном, аудио и класичном формату књиге.

– Одувек смо знали да ће ова књига успети, али ово надмашује чак и наша велика очекивања – каже Лари Финли, директор „Трансворлд Пенгуин Рендом Хауса“ који је издао Харијев књижевни првенац и истиче да, колико је њему познато, једине књиге које су се првог дана продале више jeсу оне у којима је звезда други Хари – Хари Потер. Али, у публицистичком жанру „Замена“ је без премца.

Принчева књига на шпанском језику је грешком пуштена у продају пет дана пре званичног изласка штива, те су британски медији, посебно таблоиди, своју јавност унапред обасули пикантеријама из аутобиографије одбеглог Харија, који са супругом Меган и њихово двоје деце тренутно живи у Санта Барбари, у Калифорнији.

Тако сазнајемо да се Меган  приликом упознавања са краљицом Елизабетом Другом изненадила што мора да јој се поклони те да је Сара Фергусон, бивша супруга његвог стрица, принца Ендрјуа, показала како се то ради. За принца Ендрјуа, Меган је мислила да је краљичин асистент, а на основу тога Хари закључује да његова потоња супруга краљевску породицу „дефинитивно није гуглала“.

Због супруге Меган Маркл, принц Вилијам (40) који има имиџ сталоженог и смиреног младог човека, свог две године млађег брата је ударио и бацио на под. Хари пише да брату није узвратио ударац, иако га је овај молио да га удари.

Принц Хари је у војсци провео десет година, а у мемоарима каже да је убио 25 непријатељских бораца током служења у британским јединицама у области Хелманд у Авганистану и да је на њих гледао као на шаховске фиигуре, а не као на људе, као и да се због тога не поноси, али и не жали.

Иако већина познаваоца (не)прилика у краљевској породици зна да је млађи син  садашњег британског краља и принцезе Дајане имао проблема са дрогом и алкохолом у младости, Хари открива да је кокаин пробао када је имао 17 година.

„Није било забавно и није ме учинило посебно срећним, као што се чинило да је другима, али је помогло да се осећам другачије, а то је био мој главни циљ. Осећати се. Бити другачији. Био сам седамнаестогодишњак спрема да испробам готово све што би променило унапред успостављени поредак“ – пише принц у својој аутобиографији.

У истој години је изгубио и невиност, на ливади иза једног паба са старијом госпођом која је обожавала коње, а њега „третирала као младог пастува“ и ударила га по задњици након што су завршили посао.

Пише и о оцу, британском краљу Чарлсу Трећем и његовој некадашњој љубавници, а данас супрузи Камили Паркер-Боулс.

„Зато смо Вили и ја, кад се поставило питање, обећали оцу да ћемо Камили пожелети добродошлицу у породицу. Једино шо смо тражили заузврат је да је не ожени“, пише Хари. На Камилу је гледао као на злу маћеху, додаје. Маћеху оптужује и да сарађује с таблоидима.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању