Он је био први
МОЗАИК МАДРИД ШПАНИЈА

Шпанија je од Шведске почев од првог јула преузела шестомесечно председавање Саветом Европске уније.

– Промовисаћемо реиндустријализацију и дигитализацију Европе. Направићемо одлучујући напредак у еколошкој транзицији.Учинићемо економију просперитетнијом, али и праведнијом и ојачаћемо европско јединство новим алатима и новим споразумима – поручио је шпански премијер Педро Санчез представљајући програм председавања.

Санчезова Влада ће започети председавање ЕУ, али није сигурно да ће га и завршити. Јер само три недеље након преузимања те обавезе, Шпанци ће изаћи на ванредне парламентарне изборе. Санчез поручује да избори неће пореметити шпанско председавање ЕУ.

– Није први пут да се одржавају избори за време ротирајућег председавања, као што је и било промена влада током председавања – каже Санчез и наглашава да је Шпанија „дубоко проевропска земља“. – Европа нас је ујединила као нацију, која окупља све наше грађане од најмађих до најстаријих. Она нам је помогла да нашу земљу претворимо у једну од најпросперитетнијих и најнапреднијих земаља данашњег света… Европа је била наша улазница у модернизацију и пут који је довео до демократије у овој земљи. И зато ово ротирајуће председавање Саветом ЕУ преузимам са двоструким осећањем. Прво је дубоки осећај захвалности, а друго је дубоки осећај одговорности.