Између чекића и наковња
МОЗАИК, МОЛДАВИЈА

Претпрошле недеље у Кишњеву, главном граду Молдавије окупило се око четири и по хиљаде људи на протесту против проевропске председнице државе Маје Санду. Било би их и више да полиција у опреми за сузбијање нереда није поставила блокаде далеко од зграда где столују најважнији органи власти. Неколико аутобуса су зауставили на уласку у престоницу, а 54 особе су приведене због кршења јавног реда.

Лидер протеста је опозициони политичар и милионер Илан Шор (36), проруски настројен олигарх, средином прошле деценије осуђен на кућни притвор због учешћа у  банкарској превари која је државу коштала око 800 милиона долара.

– Зашто западни партнери подржавају Мају Санду, а затварају очи када се људи окупе да изразе своје потребе – рекла је на скупу Марина Таубер, потпредседница Шорове странке. – Можете ли ово да видите у било којој другој европској земљи?

Слоган протеста је био „Тражимо од Владе да плати наше рачуне“. Учесници су говорили о високим трошковима живота, посебно високој цени плина,  и кривили Владу и председницу Санду што нису учинили довољно да им помогну, или што нису саслушали њихове жалбе. Према локалним медијима, људи су узвикивали „Доле диктатура!“ и „Доле Маја Санду!“, „Ми смо народ!“ и оптуживали Владу да нема план против растућег сиромаштва.

Андреј Спину, потпредседник Владе осудио је скуп који по њему није био протест већ „још један покушај Русије да дестабилизује ситуацију у Молдавији“.

Званичници су и раније упозоравали на могуће организоване нереде. Шеф молдавске полиције Виорел Цернотину раније је рекао новинарима да је полиција организовала низ рација и привела седам особа под сумњом да су покушали да изведу озбиљне нереде на протестима и којима је за тај успешно обављен посао, појединачно обећано по 10.000 долара.

Молдавска гранична полиција је саопштила да су током недеље уочи протеста одбили улазак у земљу за 182 страна држављанина, укључујући и могућег представника „Вагнера“, руске приватне војне компаније чији борци ратују у Украјини. Молдавска национална агенција за борбу против корупције саопштила је да је запленила више од 220.000 евра током претреса у случају незаконитог финансирања Шор партије од стране организоване криминалне групе.

Маја Санду(50) убедљиво је победила на председничким изборима 2020, обећавајући да ће државу очистити од корупције и прикључити Европској унији. Њену Владу и њу подржавају ЕУ и САД и Санду настоји што више да дистанцира Молдавију од Русије, од које зависи снабдевање земље гасом. Незадовољни Молдавци се жале да је гас, који је пре избијања руско-украјинског сукоба, био приступачан, сада три пута скупљи, јер се купује преко посредника.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању