Све је стало, само дроге расту
МОЗАИК: ЊУЈОРК, САД

Површина на којој се гаји кока, главни састојак за производњу кокаина, у Колумбији је прошле године повећана за 43 одсто, саопштила је Агенција УН за  дрогу и криминал (УНОДК). Кока се у овој јужноамеричкој држави производи на 204.000 хектара, што је највећа површина од 2001. године, од када агенција прати производњу те биљке.

Нови председник Колумбије Густаво Петро (изабран у јуну) је државни рат против производње наркотика, који је водио његов претходник Иван Дуке, прогласио неуспелим и изабрао другу тактику.  Петро и колумбијска Влада покушали су да одврате сељаке од гајења коке и да их наговоре да се баве гајењем „обичних“ пољопривредних култура, али план није дао резултате јер су за преокрет недостајале државне субвенције. И, сељаци су се вратили култури за коју су проценили да им доноси сигуран приход.

Агенција УН је у свом извештају објавила да ширење засада коке иде на рачун шума које се неконтролисано секу у забаченим деловима земље. Претходна влада је запрашивала фарме коке хербицидма, али је суд такво средство борбе забранио, јер такве хемикалије могу да изазову канцер и трајно да затрују тло на које падну.

Колумбија је и даље највећи произвођач кокаина на свету, а већина производње одлази у САД и Европу чији су грађани и највећи конзументи овог наркотика.  Кока се у Колумбији највише гаји у областима које излазе на море, јер је одатле транспорт ка крајњим потрошачима много лакши него са копна.

Потенцијална производња кокаина такође је достигла рекордне нивое прошле године од 1.400 тона, што је 14 одсто више у односу на претходну годину. Тиме је настављен узлазни тренд производње  који је почео још 2014. Повећање производње је последица сађења продуктивнијих сорти коке и веће примене савремених агротехничких мера.

Највећи део узгоја и производње обавља се у областима где живи црначка заједница и у шумским резерватима. Многи од узгајивача коке кажу да немају другог избора ако желе да њих и њихове породице не поједе сиромаштво.

На колумбијском селу, према тамошњим истраживањима, сваки десети човек не зна да чита и пише. Свако пето дете између пет и 16 година не похађа школу. Три четвртине људи у доби од 17 до 24 године немају приступ образовној установи. У неким регионима четири од пет људи живи испод границе сиромаштва. И ето плодног друштвено-економског тла за коку.

При том, произвођачима сировине стиже мрвица од цене робе на америчком тржишту. Просечна цена грама кокаина у САД се креће око 120 долара, килограм је 34.000 долара. На  месту производње килограм је 1.800, а грам четири долара.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању