Без подригивања, драге краве
МОЗАИК: НОВИ ЗЕЛАНД

Подригивање или „пуштање ветра“ за трпезом могу човека да избламирају, али ако то учини крава или овца на Новом Зеланду, њиховом власнику се смеши позамашан порез.

Премијерка Џасинда Ардерн (42) рекла је на конференцији за новинаре да ће Влада, у покушају да се избори са климатским променама, истрајати на предлогу да се фармери натерају да плаћају за гасове које испушта њихова стока.

– Ово је важан корак напред у транзицији Новог Зеланда ка будућности са ниским емисијама штетних гасова и испуњавања нашег обећања да ћемо наплаћивати пољопривредну емисију од 2025. године – појаснила је премијерка.

Нови Зеланд, са око пет милиона становника,  велики је извозник стоке и меса и има око десет милиона говеда и 26 милиона оваца. Само од извоза меса заради више од девет милијарди долара. Месна индустрија ове острвске државе преради 25 милиона оваца и пет милиона говеда и у њој је запослено 25.000 људи.  Али, гасови који настају у пољопривреди чине половину укупних штетних емисија у земљи, укључујући 91 одсто биогених емисија метана, снажаног гаса који прави ефекат стаклене баште са више од 80 пута већом снагом него угљен-диоксид у кратком року. Метан се у атмосфери оксидује производећи угљен диоксид и воду, али задржава топлоту много дуже него угљен диоксид и више утиче на глобално загревање.

Пољопривредна индустрија је претходно била изузета из Владиног регулаторног тела за емисију штетних гасова, које је одређивало емисију по привредним секторима.

– Ниједна друга земља на свету још није развила систем за одређивање накнада и смањење пољопривредних емисија, тако да ће наши фармери имати користи од тога да буду пионири на том пољу – каже Ардерн.

Удружења фармера, међуим, не деле премијеркин оптимизам, већ су забринути због високих трошкова које ће намет на гасове стоке донети пољопривредној индустрији. Ендрју Хогард, председник агенције за заступање руралних подручја саопштио је да ће овај Владин план „ишчупати црева малих новозеландских места“.

– Нисмо се за ово залагали. Потресно је што сада имамо овај  предлог владе који кида срце из посла којим се бавимо – додаје Хогард. – Наш план је био да задржимо фармере у пољопривреди. Сада ће се фарме продавати тако брзо да нећете чути ни псе како лају на последњег у колони која напушта своје имање.

Влада се, пак, нада да ће њен предлог подстаћи пољопривреднике да смање емсије, без да ће им то поскупети производњу. У саопштењу наводи да ће прикупљен новац бити враћен назад у пољопривредни сектор „кроз нову технологију, истраживања и субвенције пољопривредницима“.

Неке од нових технологија већ се користе. Истраживачи у компанији за производњу млека „Фонтера“ тестирају ефекте „каубуча“, пробиотика за који се надају да смањује подригивање које емитује метан.

– Награђивањем пољопривредника који предузму мере да смање емисије своје стоке, подржаћемо их да побољшају своју продуктивност и профитабилност уз истовремено постизање климатских циљева – каже министар пољопривреде Демијан О’Конор.

Владин предлог ће на јавној расправи бити до новембра, а онда ће и овце и краве знати на чему су: на пробиотику или на принудном клању.

 

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању