Најопаснији рат
МОЗАИК: РИЈАД, САУДИЈСКА АРАБИЈА

Саудијски медији у последње време пишу алармантне извештаје о порасту употребе дрога, а један колумниста је описао пошиљке наркотика у краљевство као „отворени рат против свих нас, опаснији од свих“.

Јавност се  још није опоравила од извештаја о језивом убиству у априлу, када је мушкарац у источној провинцији запалио своју породичну кућу пре ифтара, оброка којим се завршава рамазански пост. Изгорела су четири члана његове породице. Полиција је саопштила да је био под утицајем шабуа (сленг за метамфетамин). Сада су медији затрпани другим случајем који, срећом, није имао људске жртве.

Саудијске власти објавиле су да је извршена највећа заплена забрањених наркотика у историји земље: у складишту у престоници Ријад пронађено је скоро 47 милиона таблета амфетамина сакривених у пошиљци брашна. Ухапшено је осам особа, шест Сиријаца и два Пакистанца. Рекордна заплена указује, како стручњаци кажу, да Саудијска Арабија постаје престоница дроге на Блиском истоку, која подстиче потражњу и постаје главна дестинација за кријумчаре из Сирије и Либана. Краљевина је, истичу, једна од највећих и најуноснијих регионалних дестинација за дрогу, а тај статус је све чвршћи.

Иако саудијска Генерална управа за контролу наркотика није навела назив заплењене дроге, нити одлазну дестинацију, Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) је раније саопштила да се извештаји о заплени амфетамина у земљама Блиског истока и даље углавном односе на таблете са логом каптагона.

Каптагон је првобитно био назив за медицински производ који садржи синтетички стимуланс фенетилин. Иако се више не производи легално, према Европском центру за праћење дрога и зависност од дрога, фалсификовани лекови који носе назив каптагон редовно се заплењују на Блиском истоку. Рације и хапшења због поседовања каптагона у Саудијској Арабији и широм региона из месеца у месец расту. И на глобалном нивоу трговина каптагоном расте па је прошле године остварен промет од 5,7 милијарди долара.

Крајем августа, чамац америчке обалске страже у рибарском чамцу у Оманском заливу запленио је 320 килограма таблета амфетамина и скоро 3.000 килограма хашиша чија вредност се процењује на милионе долара.

Уживање у збарањеним таблетама запатило се у Саудијској Арабији пре петнаестак година, а у последњих пет година узело је баш маха. Како каже Ванда Фелбаб-Браун, сарадница на Институту Брукингс у Вашингтону, која је истраживала овај проблем, у краљевству је употреба каптагона у рангу са канабисом. Један од разлога зашто каптагон тако брзо себи крчи пут до све више корисника јесте и у томе што, углавном из Сирије, стиже поплава ових таблета где се производи у индустријским размерама у хемијским постројењима  уз подршку војске и припаднике Асадовог режима.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању