Кенеди у трци за Белу кућу
МОЗАИК, САД

МОЗАИК, САД

Кенеди у трци за Белу кућу

 

 

Роберт Ф. Кенеди Млађи, члан Демократске странке, крајем априла званично је покренуо кампању за председника Сједињених Америчких Држава (САД).

-Моја мисија у наредних 18 месеци ове кампање, као и током мог председниковања биће да окончам заједничку корупцију државе и корпорација, која сада прети да наметне нову врсту корпоративног феудализма у нашој земљи – рекао је Кенеди Млађи (69),  син сенатора државе Њујорк и државног тужиоца Роберта Ф. Кенедија, који је убијен током кампање за председника САД 1968. године и братанац бившег америчког председника Џона Ф. Кенедија који је убијен пет година раније.

Током најаве кандидатуре у хотелу у центру Бостона овај адвокат за заштиту животне средине и антиваксер је истакао да његова породица и он имају дугогодишње добре односе са садашњим председником САД Џозефом Бајденом, али да  многи чланови породице Кенеди нису сагласни са њим по низу питања.

-Данас сведочимо поларизацији у нашој земљи која је толико токсична и опасна – каже Роберт Ф. Кенеди млађи и поручује да је његов циљ да оконча ту поделу друштва и да охрабри Американце да говоре о заједничким вредностима, а не о питањима која их деле.

Амерички медији истичу да је овај демократа био на удару критика страначких колега због тога што је био против вакцинације током пандемије вируса корона  и шо је и пре тога промовисао тврдње да вакцине изазивају аутизам. С друге стране, Кенеди постаје све популарнија личност међу десничарима. Он у својим скорашњим говорима инсистира да се не противи вакцинацији, већ да је његов једини интерес да вакцине буду безбедније. Међутим, његова непрофитна организација Дечја здравствена заштита оптужена је за ширење сумње у безбедност вакцина. Медији кажу да је управо став Роберта Ф. Кенедија Млађег према вакцинацији главни разлог због којег се већина чланова породице Кенеди није појавила на догађају у Бостону. Пре три године, три члана његове породице – његова сестра Кетлин Кенеди Таунсенд, брат Џозеф П. Кенеди Други и сестричина Мејв Кенеди Мекин огорчено су осудили ставове свог блиског рођака у онлајн часопису „Политико“, тврдећи да су они део кампање која има веома узнемирујуће и смртоносне последице.

Прошле године, Кенеди Млађи се позвао на нацистичку Немачку у говору против вакцине у Линколновом мемотијалу у Вашингтону. Претходне, 2021,  Инстаграм је уклонио његов налог „због вишеструког дељења оповргнутих тврдњи о коронавирусу или вакцинама“.

Као адвокат за животну средину, Кенеди је радио са групом која је водила чишћење реке Хадсон. Такође је радио за међународну невладину организацију Савет за одбрану природних ресурса и суоснивач је адвокатске канцеларије која се бави еколошким питањима.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању