Паре стижу, суђења се нижу
МОЗАИК, САД

Шта год о њему мислили, једно му се мора признати – он је редак мајстор да губитничку позицију преко ноћи претвори у победничку. Ма, у тријумф, такорећи.

За само три дана, од четвртка 24. августа када је објављена његова фотографија у затвору у Атланти, у америчкој савезној држави Џорџији, предизборни штаб бившег америчког председника Доналда Трампа (77) прикупио је 7,1 милион долара. Добар део прикупљеног новца долази од продаје шоља, мајица и ручних фрижидера с фотографијом намрштеног Трамповог лица.

Из затвора, у који је допао због оптужби да је покушао да поништи резултате председничких избора 2020. у Џорџији, пуштен је да се брани са слободе уз кауцију од 200.000 долара. У кампањи за председничке изборе 2024, бивши амерички председник суочава са са још три оптужбе које су у вези са лажним тврдњама о изборној превари и нападом његових присталица на Капитол у Вашингтону почетком јануара 2021, али и приватним „несташлуцима“.

Трамп пориче све оптужбе и тврди да је реч о политички мотивисаним поступцима с обзиром на то да води у трци за номинацију Републиканске странке, па је стога и најизгледнији изазивач актуелног демократског председника САД Џоа Бајдена (80).

Уместо да делују обесхрабрујеће на Трампове присталице, како би се логично очекивало, чини се да су му судски процеси дали ветар у леђа, па је Трамп прикупио готово 20 милиона долара за три недеље, откако је против њега подигнута оптужница у случајевима везаним за Џорџију и напад на Капитол.

Трамп је у петак, само дан пошто се предао полицији и нашао иза решетака, прикупио 4,18 милиона долара, што се сматра досад највишим износом прикупљеним за 24 сата у предизборној кампањи. Осим продаје робе с његовим ликом на интернету, његов предизборни штаб шаље поруке присталицама у којима од њих тражи прилоге.

Бивши амерички председник је у четвртак на друштвеној мрежи Х, раније познатој као Твитер, објавио своју фотографију из окружног затвора Фултон уз натпис „Мешање у изборе. Нема предаје!“, а уз њега навео адресу своје интернет странице. Трамп на тој друштвеној мрежи није ништа објавио од јануара 2021.

Један проблем је решио брзопотезно, кауцијом, али у међувремену је стигао други. Суткиња Тања Чуткан објавила је да ће суђење Доналду Трампу за покушај промене резултата председничких избора 2020. почети 4. марта следеће године пред Савезним судом у Вашингтон, дакле на врхунцу кампање за председничку номинацију Републиканске странке. Суђење би требало да почне дан пре такозваног „Супер уторка“ када бројне савезне државе одлучују о председничкој номинацији.

Трампови адвокати тражили су да суђење почне у априлу 2026, годину и по дана по председничким изборима, тврдећи да им треба времена да пречешљају 12,8 милиона страница доказа које су прикупили тужиоци. Али, Чуткан је била неумољива.

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању