Руско-афрички самит
МОЗАИК: САНКТ ПЕТЕРБУРГ

Без обзира што су западне силе настојале да минимизирају значај дводневног Руско-афричког самита у Санкт Петербургу, Владимир Путин има разлога да буде задовољан.

У изузетно деликатној ситуацији по њега, „на ноге“ су му дошли представници 49 држава од 54 колико их је на афричком континенту, међу њима 17 шефова држава или влада.

Разлога за задовољство имали су и афрички лидери. Јер, Русија им је отписала 90 одсто дугова, чија је вредност око 23 милијарде долара, најсиромашнијим државама обећала бесплатно жито, још веће дипломатско присуство на континенту…

– Политичка и економска улога Африке расте експоненцијално, континент постаје нови центар моћи, што ће сви морати да узму у обзир – рекао је Путин обраћајући се гостима. – Афричка мировна иницијатива за Украјину (план од десет тачака представила је делегација седам афричких земаља, која је 16. и 17. јуна посетила Кијев и Санкт Петербург, прим. а.) пример је све веће политичке улоге овог континента. Ово само по себи много говори, јер су раније било какве посредничке мисије монополизовале искључиво земље са такозваном развијеном демократијом.

Истакао је и да  ситуација у многим регионима Африке остаје нестабилна због наслеђа колонијалне ере и политике „завади па владај“ коју води Запад.

– Један број манифестација колонијализма још није отклоњен, њих и даље практикују бивше метрополе. Монопол неких земаља у области финансија, технологије, дигиталног развоја и у области хране је неприхватљив, треба се борити – поручио је Путин и додао да развој Африке ометају тероризам, ширење екстремистичке идеологије, транснационални криминал и пиратерија.

Путинова обећања и анализа стања на афричком континенту готово да нису привукли пажњу западних медија. За њих, Путину је шоу у родном Санкт Петербургу, украо нико други до, сад већ озлоглашени земљак  Јевгениј Примож, вођа приватне војне компаније „Вагнер“. Наиме, свет је обишла фотографија, за коју су експерти Би-Би-Си-ја утврдили да је веродостојна, на којој се Пригожин у свом хотелу „Трезини палас“ рукује са амбасадором Фредијем Мапоуком, високим званичником у  Централноафричкој Републици (ЦАР).

Готово иостовремено, Парламентарни одбор за спољне послове Велике Британије обелоданио је опширан извештај у којем критикује Владу због „суморног неразумевања моћи Вагнера ван Европе, посебно њиховог утицаја на афричке државе“. У извештају се наводи седам држава у којима је откривена Вагнерова војна активност: Украјина, Сирија, ЦАР, Судан, Либија, Мозамбик и Мали. Закључује се да је Вагнер развио веома успешан и профитабилан пословни модел у овим земљама,  који доноси богатство компанији и њеним клијентима, владарима, углавном на рачун локалног становништва. У извештају се тврди да је током десет година британска Влада „потцењивала активност Вагнерове мреже, као и безбедносне имликације на Европу“.

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању