Први пут с ћерком на лансирање
МОЗАИК: СЕВЕРНА КОРЕЈА

Пажљиво осмишљена слика Кин Џонг-уна као човека из народа, са прстом на окидучу за испаљивање нуклеарних ракета, допуњена је пре десетак дана изненадним појављивањем његове ћерке и то приликом лансирања пројектила дугог домета.

Слике на којима се види како Ким држи за руку девојчурка, засениле су пробно испаљивање Хвасонга-17, интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) највеће лансиране у Севереној Кореји икада. И, како то редовно бива када су у питању вести о Киму и његовој земљи, одмах су кренуле медијске објаве о томе ко је лидерова сапутница и шта би појављивање с њом могло да значи.

Јужнокорејски обавештајни званичници идентификовали су је као Џу-аје, коју је први поменуо бивши амерички кошаркаш Денис Родман након што је посетио породицу Ким 2013. Прича се да је она друго од троје Кимове деце ( наводно има још дечака и девојчицу), да има око десет година, по јужнокорејским изворима, односно 12 или 13 на колико типују неки други познаваоци прилика.

На фотографијама Џу-аје са мајком Ри Сол-џу и оцем, врховним вођом Северне Кореје, гледа лансирање ИЦБМ.

Државни медији су објавили да њено појављивање, што је и прва званична потврда да Ким има децу, истиче да севернокорејски режим нуклеарног одвраћања има за циљ „да заштити нашу децу“ од америчког напада, описујући своје залихе нуклеарног оружја као „споменике који ће се генерацијама прености наследницима“.

Фокус државних медија на симболику није умањио спекулације да Ким, који је у касним тридесетим годинама и који се борио са здравственим проблемима, почиње да размишља о наследнику. Неки аналитичари сматрају да су шансе да севернокорејска политичка елита прихвати жену за лидера, чак и ако је реч о праунуци оснивача државе Ким Ил-сунга – на климавим ногама.

– Мало је вероватно да ће било који припадник клана Ким бити устоличен за владара Северне Кореје – каже Леонид Петров, стручњак за ову земљу на Међународном колеџу за менаџмент у Сиднеју и додаје да, ако би се то и догодило, највероватнији наследник би била Кимова утицајна сестра Ким  Јо-џонг која је уочи последње демонстрације нуклеарне моћи упозорила САД да ће се суочити са „још фаталнијом безбедносном кризом“ ако настави да пристиска УН да осуди пробе нуклеарног оружја у Северној Кореји.

Петров истиче да је немогуће утврдити колико запарво деце Ким Џонг-ун има, али уколико нема сина то би његовој сестри оставило могућност да наследи челну улогу у земљи.

– Међутим, мислим да је вероватније да ће колективно руководство наследити Кима, са неким од његових женских чланова породице, како би добило додатни легитимитет – каже Петров. – Ким Џонг-ун је још релативно млад, па је, да би представио свој имиџ брижног оца и доброћудног владара, повео своју ћерку на место лансирања ИЦБМ и с њом се ту и фотографисао.

Изненадно појављивање Џу-аје требало би посматрати као демонстрацију стабилности и континуитета на којима почива династија Ким, сматра Су Ким, бивша аналитачрка ЦИА.

– Са становишта сукцесије, Кимова деца су још прилично млада и, бар како на то јавност гледа, вероватно нису спремна да „преузму земљу“. А с обзиром на Кимове године, без обзира на његове здравствене проблеме, он вероватно није спреман да преда узде својој младој деци – каже Су.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању