Ова кућа није на продају
МОЗАИК, СИДНЕЈ

Педесет милиона аустралијских  долара?! Лепа сума, али, не. Не желимо да продамо кућу и плац.

То је био одговор, последњи и исти у дугом низу, породице Замет на понуду инвеститора да откупе њихово породично здање са огромним двориштим не би ли ту изградили низ збијених кућица за продају.

Њихове старе комшије постепено су продавали своју имовину и одселили се из Пондса, сиднејског предграђа које се налази на 40 минута вожње од центра града. Заметови су пркосили милионским понудама и сад су се нашли окружени новоизграђеним стамбеним блоковима. Њихова кућа се простире на имању од безмало два хектара и има величанствен прилаз до улазних врата, у стилу Виндзорског замка, дуг двеста метара који сече огроман травњак. Уз то има прекрасан поглед на Плаве планине и њихове спектакуларне висоравни, које чине један од најпознатијих националних паркова у Аустралији и који се налази на Унесковој листи природне баштине.

Заметови инсистирају на својој приватности и одбијају да разговарају о понудама које су им дате не би ли се одселили. Суседни плацеви продавани су 2012. године за највише 239  аустралијских долара (један АУД је око 0,7 УСД, америчких долара) по квадратном метру, па би Заметови за својих више од 20.000 квадратних метара тада добили око 4,75 милиона АУД.  Данашња процена је отишла у небо (најмање 31 милион УСД) јер локални инвеститори верују да би на том простору могли да угурају најмање четрдесет кућа од бар милион АУД.

Али, попут култног аустралијског филма „Дворац“ из 1977. године, кућа и имање нису на продају, иако породица Замет признају да крај није препознатљив у односу на то какав је био када су се доселили пре 16 година.

– Некада је то било пољопривредно земљиште, прошарано  малим кућама и викендицама од црвене цигле – кажа мајка Дајан Замет (50) за „Дејли Мејл Аустралија“. – Сваки дом је био јединствен и било је толико простора. Али тога више нема.

Заметови су свој живет успели да склоне далеко од очију аустралијских медија, па се они ослањају на комшијска сазнања. По њима, Дајанин супруг Дејвид Замет (51) води успешну транспортну компанију. Кућа има најмање пет спаваћих соба, а ту је и гаража за паркирање три аутомобила, као и импровизовани кошаркашки терен. Шишање огромног травњака траје око два и по сата и то редовно ради млади син Заметових. Имање има задњи и предњи улаз, али задњи је тренуто заштићен капијом коју ни ураган не би развалио, док је предња капија остављена отворена, па пролазници могу да баце поглед на кућу и уредно покошен огромни травњак. Кућа је окружена са око 750 метара ограде како би се направио отклон од грађевинских радова који бујају око ње.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању