Приоритети нове председнице
МОЗАИК: СЛОВЕНИЈА

Наташа Пирц Мусар (54) постала је прва председница Словеније од проглашења независности 25. јуна 1991. Она је у другом кругу победила (са око 54 одсто гласова) Анже Логара (46 одсто), кандидата опозиционог СДС Јанеза Јанше. Осим њих двоје, у првом кругу се 23. октобра за место председника борило још пет кандидата.

Словеначка председница, бивша новинарка, председница словеначког Црвеног крста, повереница за информације од јавног значаја и адвокатица, стручњак за заштиту личних података, која је бранила и Меланију Трамп, супругу бившег америчког председника Доналда Трампа, а по рођењу Словенку, ушла је у председничку трку као независтан кандидат који нагиње ка левици. Трампову је бранила у случају кршења људских права и у другим случајевима високог профила. У политичку пустоловину се отиснула, како је говорила у изборној кампањи, јер сматра да њено искуство, знање и активност у јавном животу, као што је борба за људска права и за искорењивање сиромаштва, показују да може најбоље да служи државном интересу и да неће ћутати о друштвеним проблемима и неправдама.

За себе каже да је увек живела по истим вредностима и да је већ деценијама присталица LGBTQ+  заједнице и права на слободно одлучивање о рађању.

–  Даћу све од себе да заита будем председница свих, да се борим за основна људска права, уставна права и демократију. Даћу све од себе да се ујединимо у политици око стратешких питања – најавила је и додала да се залаже за квалитетно државно здравство и социјалну и сваку другу сигурност. – Што је човек сигурнији, мање ће бити сиромашних, мање социјалних проблема, мање криминала у нашој земљи. Желим да Словенија постане земља у којој ће се водити брига о старијима, у којој ће млади хтети да остану. Желим Словенију у којој ћемо да будемо свесни да нас чекају тешка времена због климатских промена.

У првом великом интервјуу после избора, Пирц Мусар је за националну агенцију СТА рекла да ће за своје прво путовање у иностранство изабрати земље Западног Балкана, истичући да је посебно брину односи Београда и Приштине.  Сматра да Словенија представља „прозор и врата у ЕУ за регион Западног Балкана.“ За Радио Словенију је рекла да би њен први избор била посета Немачкој, главном трговинском партнеру Словеније, али да су је недавни догађаји на Западном Балкану навели да се предомисли.

Када је реч о њеном приватном животу и богатству, интересантно је да фигурице сова, због тога што ова птица симболизује мудрост, сакупља већ две деценије, да воли боћање и да се вози на мотору.

На рачуну у банци има 273.000 евра штедног улога, власница је 145 акција „Крке“ које су пре њене победе вределе више од 62.000 евра. Сувласник је три компаније чија књиговодствена вредност износи 212.000 евра. Сувласница је и породичне куће у којој живи са супругом Алешом. Имају сина Макса, студента машинства. Однедавно живе у Радомљу, на северу Словеније.

Њен супруг Алеш Мусар се обогатио на почетку приватозације државних фирми, али Наташа тврди да је све богатство зарађено поштено и легално.

Ови председнички избори били су седми и историји самосталне Словеније. Два петогодишња мандата „изгурао“ је Милан Кучан (81), на тој функцији су га заменили Јанез Дрновшек (живео од 1950-2008), Данило Тирк (70), а потом у два мандата Борут Пахор (59).

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању