Нови град у част старог председника
МОЗАИК, ТУРКМЕНИСТАН

Централноазијаска држава Туркменистан усвојила је закон по којем ће за изградњу новог града у част бившег председника Гурбангулија Бердимухамедова из буџета издвојити готово пет милијарди долара.

Бившом совјетском републиком која излази на Каспијско море, од 2007. године влада породица Бердимухамедов. Гурбангули је на власт дошао 2007. после смрти  Сапармурата Нијазова који је Туркмекистаном владао 22 године уз обилато ослањање на култ личности, чега се ни његов наследник није одрекао.

Бердимухамедов (65) се прошле године званично повукао са места председника, а заменио га је прошлог марта његов син Сердар (41). Син је уместо дводомног законодовног тела, које је укинуо његов отац, формирао Народно веће Туркненистана, које су државни медији прогласили „најмоћнијим“ у земљи и за председника тог тела именовао Гурбангулија. Сада је држава одлучила да се Гурбангули одужи и тако што ће тридесет километара од главног града Ашхабада подићи нови град и назвати га по титули коју бивши председник носи – Аркадаг (херој заштитник).

Град, који ће уједно да буде и нова престоница провинције Ахал, која се граничи са Ираком и Авганистаном и дуго је била пребивалиште државне елите и Бердимухамедове породице, требало би да има 73.000 становника. Њима ће на располагању бити велика џамија, циркус, Међународна академија за узгој коња, историјски музеј, позориште, свадбена палата, стотине викендица и стамбених зграда, дечји центар за рекреацију и рехабилитацију. У Аркадашу ће се користити и нове иновативне технологије које користе енергију Сунца и ветра. На пример, јавни превоз ће радити на струју, а вештачка интелигенција ће контролисати уличну расвету и саобраћајни режим.

– Прва фаза изградње града Аркадага кошта 3,3 милијарде долара – каже Дерјагелди Оразов, званичник који се налази на челу државног одбора задуженог за његову изградњу. – Према нашим проценама, друга фаза (која је у току, прим.а) ће коштати око милијарду и по долара.

Оразов додаје да ће се тачна цифра знати по окончању конкурса за реализацију  друге фазе, а надлежне државне службе су добиле налог да тај посао обаве за месец дана. Прве процене о томе колико ће да кошта Аркадаг објављене су пре две године и тада се говорило о милијарду и по долара. По подацима Светске банке, БДП Туркменистана, који има око шест и по милиона становника, износи око 45 милијарди долара, а већи део те суме долази од извоза природног гаса, највећег природног богатства земље.

Према француској агенцији АФП, Гурбангули је изразио жељу да град уђе у Гинисову књигу рекорда, мада није јасно за шта. Туркемистан већ има неколико светских рекорда укључујући и највећи панорамски точак у затвореном простору, највећу густину зграда обложених мермером и највећу зграду у облику коња.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању