Небески драгуљ
МОЗАИК: ВАЈОМИНГ, САД

Запањени грађани америчке државе Вајоминг снимили су фотографије ретке формације облака који се руше низ хоризонт попут таласа на океану.

– Ово је било посебно и одмах сам знала да морам да га ухватим – рекла је Рејечел Гордон која је необичан призор снимила и поделила на друштвеним мрежама. – Био је то тренутак који изазива страхопоштовање. Драго ми је што сам могла своје искуство да поделим са другима, да и они могу да уживају као и ја.

Феномен облака-таласа био је видљив прошлог уторка изнад врха планине Бигхорн која се уздиже изнад града Шеридана. Реч је о такозваној Келвин-Хелмхолцовој нестабилности, а дешава се када се две ваздушне струје различитих брзина сретну у атмосфери. Два физичара, Вилијам Томсон Барон Келвин и Херман Лудвиг Фердинанд Хелмхолц, проучавали су поремећаје изазване брзином флуида. Нестабилност која се том приликом ствара узрокује настанак преломног таласа, како у океану, тако и у ваздуху.

Би-Би-Сијев коментатор временске прогнозе Мет Тејлор каже да су облаци које је Американка снимила један од најневероватнијих и најепскијих примера Келвин-Хелмхолцових облака које је икада видео.

– Део лепоте Келвин-Хелмхолцових облака је што они заиста показују флуидност атмосфере, како се, попут таласа у океану, атмосфера креће и реагује на окружење око себе – додаје Тејлор.

Друштво уживалаца облака са седиштем у Великој Британији описује овакве формације као крунски драгуљ у колекцијама посматрача облака. Познат и као флуктусни облаци, многи сматрају да је овај феномен био инспирација за Ван Гогову слику „Звездана ноћ“.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању