Највећа биљка на свету
МОЗАИК: ЗАЛИВ АЈКУЛА, АУСТРАЛИЈА

 

Око осамсто километара северно од Перта, научници су у Заливу ајкула проучавали такозвану „траву трака“, која обично расте дуж делова аустралијске обале, с циљем да утврде њену генетску разноликост. Сакупили су изданке из целог залива и испитали 18.000 генетских маркера да би дошли до „отиска прста“ сваког узорка. Имали су за циљ да открију колико биљака чини ливаду, а одговор који су добили их је – распаметио.

– Била је само једна. То је то!. Само једна биљка се проширила на око 180 километара у Заливу ајкула, што је чини највећом познатом биљком на земљи – каже Џејн Едгелоу, главни аутор студије објављене на основу истраживања.

Морска цветница позната као Posidonia australis расте у дивљој области која је заштићена као светска природна баштина. Биљка је изузетно издржљива јер је расла на локацијама широм залива у веома различитим условима. Ова врста морске траве углавном расте као ливада брзином од 35 сантиметара годишње и због тога су научници проценили да је било потребно четири и по хиљаде година да се прошири до садашње величине, од око 200 квадратних километара или 20.000 фудбалских игралишта.

Реч је о много већој површини него што је Пандо шума са око 47.000 јасика површине 106 хектара у америчкој држави Јута, које су у ствари младице само једне јасике и која је до сада сматрана за највећу биљку на свету. Ова у Заливу ајкула преузела је примат по питању величине, али не и када је реч о старости. Тај рекорд држи Posedonia oceanica откривена на обалама западног Медитерана која се протеже дужином од 15 километара, а чија се старост процењује на више од сто хиљада година.

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању