Мозаик, Женева

ЖЕНЕВА, ШВАЈЦАРСКА

Глад не бира место

Око пола милиона бирача кантона Женева, што је 58 одсто изашлих на референдум, изгласало је увођење минималне зараде у свом кантону, која је, по  свему судећи, највећа на свету. Тако ће послодавци од првог новембра радни сат плаћати минимално 23 швајцарска франка (21,33 евра или 25 долара) са загарантованом месечном минималном платом од 4.086 франака (око 3.800 евра) на основу радне недеље од 41 сат, или 49.000 франака годишње (45.500 евра).

Увођење оволиког минималца за радни сат, дупло већег него што је у суседној Француској, уз локалне синдикате и странке левице које су га и предложиле, подржала је коалиција радничких синдиката чији је циљ „борба против сиромаштва, подстицање социјалне интеграције и допринос поштовању људског достојанства“.

Швајцарска нема закон о минималној плати на националном нивоу, а Женева је прва од 26 кантона која је у овој деценији гласала о томе на референдуму. Швајцарски устав фаворизује директну демократију и дозвољава бирачима да своје право на референдум искористе четири пута годишње. Увођење обавезне минималне плате у Женеви нашло се на референдуму два пута 2011. и 2014. године и оба пута није прошло. Телевизија „Франс 3“ известила је да је увођење већег минималца овог пута прошло зато што су кантон и истоимени град, чија економија зависи од туристичких и пословних посетилаца, посебно погођени пандемијом, док су редови испред „банака хране“ у једном од најскупљих градова на свету све дужи.

– Ковид-19 показао је да одређени део швајцарске популације не може да живи у Женеви. Око четири хиљаде франака је минимум да не паднете испод границе сиромаштва и не нађете се у веома тешкој ситуацији – каже Мишел Шара, председник  удружења „Европска прекогранична група“ који путују на релацији Женева–Француска. – Овом мером ће највише добити око тридесет хиљада слабо плаћених радника, од којих су две трећине жене.

Државно веће у Женеви, локална извршна власт, изјаснило се против ове мере, истичући да ће нова минимална плата бити највећа на свету.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању