Mozaik, Ženeva

ŽENEVA, ŠVAJCARSKA

Glad ne bira mesto

Oko pola miliona birača kantona Ženeva, što je 58 odsto izašlih na referendum, izglasalo je uvođenje minimalne zarade u svom kantonu, koja je, po  svemu sudeći, najveća na svetu. Tako će poslodavci od prvog novembra radni sat plaćati minimalno 23 švajcarska franka (21,33 evra ili 25 dolara) sa zagarantovanom mesečnom minimalnom platom od 4.086 franaka (oko 3.800 evra) na osnovu radne nedelje od 41 sat, ili 49.000 franaka godišnje (45.500 evra).

Uvođenje ovolikog minimalca za radni sat, duplo većeg nego što je u susednoj Francuskoj, uz lokalne sindikate i stranke levice koje su ga i predložile, podržala je koalicija radničkih sindikata čiji je cilj „borba protiv siromaštva, podsticanje socijalne integracije i doprinos poštovanju ljudskog dostojanstva“.

Švajcarska nema zakon o minimalnoj plati na nacionalnom nivou, a Ženeva je prva od 26 kantona koja je u ovoj deceniji glasala o tome na referendumu. Švajcarski ustav favorizuje direktnu demokratiju i dozvoljava biračima da svoje pravo na referendum iskoriste četiri puta godišnje. Uvođenje obavezne minimalne plate u Ženevi našlo se na referendumu dva puta 2011. i 2014. godine i oba puta nije prošlo. Televizija „Frans 3“ izvestila je da je uvođenje većeg minimalca ovog puta prošlo zato što su kanton i istoimeni grad, čija ekonomija zavisi od turističkih i poslovnih posetilaca, posebno pogođeni pandemijom, dok su redovi ispred „banaka hrane“ u jednom od najskupljih gradova na svetu sve duži.

– Kovid-19 pokazao je da određeni deo švajcarske populacije ne može da živi u Ženevi. Oko četiri hiljade franaka je minimum da ne padnete ispod granice siromaštva i ne nađete se u veoma teškoj situaciji – kaže Mišel Šara, predsednik  udruženja „Evropska prekogranična grupa“ koji putuju na relaciji Ženeva–Francuska. – Ovom merom će najviše dobiti oko trideset hiljada slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.

Državno veće u Ženevi, lokalna izvršna vlast, izjasnilo se protiv ove mere, ističući da će nova minimalna plata biti najveća na svetu.

 

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju