НОВО ЛИЦЕ СТУДЕНТСКОГ ТРГА
Музеј и(ли) гаража

Као што је то случај са Римом, Атином и бројним градовима који су настали на темељима древних насеља, и у Београду, у старом језгру, где год да се закопа изороне остаци старих цивилизација. На потезу од Народне скупштине па до Калемгдана, свуда се до сада, шта год да је рађено, наилазило на остатке римског Сингидунума.

Тако је и са Студентским тргом. Ископаван темељно није, али се зна да је на овом простору било цивилно насеље. Сведоче о томе и терме, јавна купатила. Једне се налазе испред нове зграде Филозофског факултета, а друге у Студентском парку. Зато надлежни са нестрпљењем очекују да виде шта ће археолози овде да открију како би знали у ком правцу ће да тече уређење Трга.

Пре неколико година Град, односно градски урбанисти су предложили да би простор на Студентском тргу био иделано место за подизање подземне гараже. Тако би се, колико-толико ублажио свакодневни притисак када је реч о паркинг местима. Онда су се огласили стручњаци, заштитари и чувари прошлости и саопштили да се на том простору налази веома вредно културно наслеђе и да треба бити обазрив када се планирају било какви радови на Тргу.

Уследили су контакти оних који уређују Град и чувара прошлости и све је потекло у добром правцу. Надлежни су се сложили да се прво чује реч струке, те да, ако простор буде толико вредан, овде никне, условно речено, музеј под земљом. Односно да све што буде ископано буде и заштићено и доступно јавности. Речено је и уколико налази буду вредни, а буде изводљиво, да се уради гаража, а да се на одређеним деловима сачува и презентује оно што је нађено. И трећа могућност, да се нађени предмети, уколико буде реч само о покретном материјалу, повере на чување надлежним установама, а да се простор искористи за првобитну намену – гаражу.

Стручњаци нису у дилеми шта се крије испод Трга и зато су убеђени да је прва варијанта веровано и најближа решењу. А то је да се све сачува, како се то стручно каже „ин ситу“, а да се за гаражу тражи нови простор. Чуло се да би то могао да буде Трг републике, односно место данашњег “Стакленца”.

– На овом простору је био главни трг, форум, ту су биле и терме за које сигурно знамо, односно које су откопане и за нас нема никакве дилеме шта се налази испод асфалта – кажу археолози. – Има доста градова који су настали као и Београд на темељима древних, али их нема много са оваквим просторима, где ранији радови нису уништили објекте. Као што је овај Трг.

 

Пише Огњан Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању