Од принцезе до мајке сломљеног срца
МУЗЕЈ РОМИ ШНАЈДЕР У АЛПИМА

Када бих се ја питала, одмах би постала глумица! Сваки пут када погледам неки леп филм, моје мисли иду ка тој жељи – ја морам у сваком случају постати глумица! Да! Морам!“,  уписала је 10. јуна 1952. године у свој дневник четрнаестогодишња Розмари Магдалена Албах-Рети. У том тренутку, Розмари је била обична ученица Интерната за девојке у замку Голдштајн, покрај Салзбурга, која је радо учествовала у позоришној секцији, и имала нескривени таленат за сликарство и цртање. Већ следеће године ће јој се жеља остварити. И превазићи ће њене најхрабрије снове.

Само три године након записа у дневнику, Розмари ће бити крунисана светском славом: љупког и нежног лица, изнеће главну улогу у романтичној триологији о баварској племкињи која је, стицајем околности а мимо плана родитеља, постала аустријска царица Елизабет, свету позната као Сиси. Тада је филм погледало између 20.000 и 25.000 гледалаца (у то време није вођена прецизна статистика посетиоца биоскопа), филм је синхронизован на 17 језика, а током промотивних турнеја у Риму, Мадриду и Паризу обожаватељи су је дочекивали на аеродрому, и преносили на рукама до аеродромске зграде.  Розмари алиас Роми Шнајдер, имала је тек 17, и коначно је целом свету могла да покаже сва своја глумачка лица.

Иако љубитељи кинематографије Роми Шнајдер с правом повезују превасходно са француским филмом и Паризом, она је рођена у Бечу. Одмах по рођењу је мајка Магда, глумица и отац Волф Албах Рети, глумац,  доводе на „Мариенгрунд“, мајчино имање у алпском градићу Шонао на горском Краљевском језеру (Кönigsee) у Баварској.

Шонау на Краљевском језеру је и данас аутентичан баварски градић, од свега пет хиљада становника, омеђен стеновитим врховима Алпа. Цео је предео од маја до септембра утонуо у бибава цветна мора. Поред града тече брза и ледено хладна планинска река Ахе, која се улива у Салзах поред Салзбурга, и заједно са осталим притокама твори водену масу Дунава. Са 1800 метара високог врха Келштајна,  на Шонау мотри Хитлерово “Орловско гнездо”.

 

Пише Зорка Милошевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању