Кларинетиста Андрија Благојевић
МУЗИКА СПАЈА МЕРИДИЈАНЕ

У Крушевцу је недавно, после дужег времена, концерт и предавање одржао наш суграђанин Андрија Благојевић, професор кларинета на Факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. На програму његовог концерта одржаног у Културном центру Крушевац, у оквиру међународног пројекта Националне српске кларинетистичке асоцијације под називом Serbian Clarinet Academy and Festival, била је музика Грегорија Барета и Еве Васерман .

Ово није први пут да изводите музику наведених композитора?

– Композиције изведене на овом концерту српска публика није имала прилике да чује досад, написане су непосредно пре и у току епидемије корона вируса. Али, иначе, музику ово двоје аутора јесам већ изводио. С обзиром да се Ева и Грегори и међусобно познају, осмислио сам концерт посвећен музици за кларинет ово двоје колега.

Са ким сте још сарађивали у скорије време?

– Почетком овог месеца био сам члан жирија на Scandinavian International Instrumental Music Competition, а новембра прошле године на Tenth International JSFest 2022 Instrumental Мusic Competition. Позван сам да у децембру ове године наступим на 12th European Clarinet Congress u Tilburgu, у Холандији. Најзначајнија овогодишња педагошка сарадња била је са пољском кларинетисткињом Барбаром Борович коју сам први пут чуо још 2011. године, када се, као студент, такмичила на једном међународном такмичењу у Београду, на којем су учествовали и моји студенти. Одушевила ме је својом културом свирања, коју нису поседовали ни многи старији такмичари. У међувремену је остварила озбиљну међународну каријеру и изабрана је за доцента на Музичкој академији у Кракову. Више пута смо разговарали о различитим видовима сарадње. Коначно смо је остварили ове године, захваљујући међународном пројекту мобилности професора Ерасмус+, на основу уговора потписаног између институција на којима предајемо. У марту је Барбара гостовала на Факултету уметности у Косовској Митровици, где је предавала мојим студентима и сусрела се са руководством Факултета и Универзитета. Такође је, за ширу јавност, одржала предавање о музици за кларинет савремених пољских композитора, а и на програму њеног концерта била су углавном дела пољских композитора. У мају сам ја отишао у Краков, у узвратну посету тамошњој Музичкој академији.

Какви су вам утисци о Кракову?

– Краков је некадашња престоница Пољске и један од њених најстаријих градова, чији се делови налазе на Листи светске културне баштине Унеска. И Музичка академија има дугу традицију, основана је 1888. Нисам имао много времена за туристички обилазак града, углавном сам био на Академији, али јесам видео неке знаменитости. У детињству сам често листао брошуру Кракова, коју је мој отац донео са неког од својих путовања, још пре мог рођења, и нарочито дуго сам се задржавао на фотографији једног замка. Пронашао сам ту брошуру уочи поласка на пут, решен да обиђем замак, којем сам се у детињству дивио, где год да се налази. Када сам из хотела први пут кренуо ка Музичкој академији, пред мојим очима је искрсао – управо тај замак! Односно, како су ми домаћини касније објаснили, Барбакан, утврђење из 15. века, на улазу у тадашњи град. Био сам веома срећан тог дана. И мој отац би био.

 

Текст и фотографије Живомир Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању