Женски дуо „Империал стрингс“
МУЗИКА ЗА ДУШУ

Тачка окупљања „Империал стрингса” коју чине Александра Ђорђевић и Јована Драгић је музика жанровски другачија од онога на шта се првенствено помисли када неко помене класичне инструменте виолину и виолончело. Онe не изводе класичну музику јер им је основна идеја била да се опробају у другим музичким жанровима који су неправедно запостављени у домаћем музичком образовању. Желеле су да науче да размишљају у новим оквирима, у духу кабаретске музике, поп-рока, тангa и џезa.. Са ове тачке гледишта, оне тврде да су у томе успеле не само као извођачи већ и као аранжери зато што су целокупан репертоар прилагодиле наступу за само два инструмента, а да се при томе не губи на квалитету звука.

Зашто такав назив, са каквим циљевима је ансамбл основан?

Александра: Само име дуа „Империал стрингс” симболично је уобличавање наших корена.  Колегиница Јована и ја потичемо из различитих градова и културолошки спајамо север и југ Србије. Једна је Сремица, друга рођена у Нишу, у том погледу и наши темпераменти, али и приступи раду обликовани су у потпуно различитим културним срединама. Без обзира на Јованин сталожени, умерени војвођански и мој јужњачки темперамент, имамо много тога заједничког. Рођене смо у царским градовима Сирмиуму и Наисусу, а сад обе живимо у Сингидунуму. Отуда долази идеја да ансамблу дамо име „Империал стрингс” идући траговима Римске империје.

Како је рођена идеја о настанку дуета?

Јована: Идеја о формирању оваквог ансамбла јавила се почетком 2019. године и од тада датирају наши први наступи. Почеле смо са скромним репертоаром од око тридесетак нумера из жанра популарне музике, претежно филмских и евергрин хитова. Када је у свету и код нас почела пандемија короне искористиле смо непланирано добијено слободно време на најбољи могући начин и почеле да самостално пишемо и аранжирамо читав низ нумера које су данас незаобилзни део нашег репертоара. Идеја о настанку оваквог ансамбла проистиче из жеље да звук класичних музичких инструмената прилагодимо уху савременог слушаоца и одговоримо на захтеве постављене пред нове генерације музичких извођача.

Колико је ваша музика комерцијална?

Александра: Музику коју изводимо на наступима углавном је она коју волимо да слушамо. У великој мери обухвата спектар мелодија из познатих филмских остварења, фрацуске и наполитанске шлагере, класичне поп, рок, танго и евергрин нумере, а можемо се похвалити и низом песама са наших простора. Осим стандардног репертоара, у различитим приликама  персонализујемо наступ и прилагођавамо га околностима. Тако смо на промоцији једног великог домаћег рачунарског магазина као специјално изненађење припремиле музику из популарне видео игрице, за неколико догађаја затвореног типа изводиле смо нумере посвећене домаћинима или значајним гостима. Свирале смо и химну Републике Србије и химне страних држава, нумере посвећене значајним личностима и догађајима из прошлости. Наша пословна политика лежи у персонализованом приступу јер сваки догађај у коме учествујемо, ма колико стандардизован био, јединствен је и за нас и за људе који у њему суделују па је тако и сваки наш перформанс прилагођен контексту у ком се одвија.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању