U selu Potočić, nadomak Prokuplja, otkriven je velelepni spomenik
Na crvenom granitu četiri simbola

Potočić, malo mesto u prokupačkoj opštini dobilo je spomenik, delo akademskog vajara Čedomira Ristića. Nedavno su ga svečano otkrili general-potpukovnik Milosav Simović, general-major u penziji Vidosav Kovačević, zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić, zamenik predsednika Mesne zajednice Potočić Andrija Mikić i inicijator za podizanje tog memorijala i ktitor Ratomir Timotijević Tim.

Na obelisku je uklesano 119 imena meštana koji su položili svoje živote na oltar otadžbine ili su internirani u Bugarsku i Nemačku, braneći pravo na slobodan život. Dakle, od balkanskih ratova, preko Prvog svetskog i Drugog svetskog rata do ratova vođenih devedesetih godina, uključujući i odbranu od agresije NATO-a, spomenik širine pet i visine pet metara, verovatno je jedinstven memorijal na teritoriji Srbije. Na crvenom granitu koji simbolizuje krv prolivenu za slobodu zemlje, uklesani su grb Kraljevine Jugoslavije, srpska ramonda, zvezda petokraka i časni krst. Pri vrhu obeliska je i ikona Svetog Jovana, koja govori o najčešćoj slavi Potočićana.

Na Spomen-česmu koju je 1938. godine podigao Vojislav Milojević, deda po majci ktitora, koji je tada bio narodni poslanik u Skupštini Moravske banovine, nadgrađen je velelepni memorijal, čijem otkrivanju su prisustvovali bezmalo svi meštani. Česma, zbog nemarnosti meštana, svojevremeno je presahla i nije bila u upotrebi gotovo pet decenija. Zaslugom Ratomira Timotijevića Tima, pronađeno je mesto gde je iz cevi duge više od jednog kilometra voda ponirala u ambis, pa sada meštani po vodu za piće ne moraju više da odlaze u susedno selo.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić, vidno uzbuđen dobročinstvom ktitora spomenika, kazao je:

–Velika je čast biti ovde, među žiteljima sela Potočić koji čuvaju slavno ime i delo svojih predaka. Ovaj dan simbolizuje beskrajno rodoljublje, hrabrost i junaštvo, rešenost na sopstvenu žrtvu zarad slobode domovine i naroda.

Predsednik SUBNORA Srbije Vidosav Kovačević je u prvi plan stavio patriotizam srpskog naroda.

 

Tekst i fotografije Zvonimir PEŠIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju